07-02 -2005
Jaarbericht 2004 Monitor Maatschappelijke Opvang; Modernisering van de AWBZ in de opvangsector gebeurt met vallen en opstaan

Utrecht, 7 februari 2005. Driekwart van de instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang ervaart meer onzekerheid over de totale financiering van hun voorzieningen vanwege de onzekere toekomst van de AWBZ. Verder lijkt de regiefunctie van centrumgemeenten eerder verzwakt dan versterkt te worden door de modernisering van de AWBZ. Wel voorzien zowel opvanginstellingen als centrum gemeenten een vergroting van de opvangcapaciteit. Ook menen beide partijen dat de modernisering zal leiden tot verbeteringen in de in- door- en uitstroom van cliënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut en SGBO (onderzoeksbureau van de Vereniging van NederlandseGemeenten) naar de modernisering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in het Jaarbericht 2004 van de Monitor Maatschappelijke Opvang.

Doel van de Monitor Maatschappelijke Opvang (MMO), die door het door het Trimbos-instituut jaarlijks wordt samengesteld in opdracht van het ministerie van VWS, is het behouden en verwerven van inzicht in de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, met name op het punt van vraag en aanbod en het gemeentelijke beleid. Het Jaarbericht 2004 richt zich op drie specifieke thema's: - Huisuitzettingen en gezinnen op straat; - Laagdrempelige opvang; - De gevolgen van de modernisering van de AWBZ voor opvangvoorzieningen en centrumgemeenten. Het Jaarbericht schetst de belangrijkste landelijke beleidsontwikkelingen op deze gebieden en de onderlinge relaties tussen de betrokken partijen: opvanginstellingen, centrumgemeenten, zorgkantoren, indicatieorganen en andere zorgaanbieders. Ook komen de AWBZ-functie, indicatiestelling van cliënten, en gesignaleerde knelpunten aan de orde.

Voor de opvanginstellingen is de gemoderniseerde AWBZ een bevestiging van de noodzaak tot professionalisering. Instellingen verwachten verbetering van het zorgaanbod, meer inzicht in de zorgbehoeften van cliënten, meer vraaggerichter werken en meer ruimte en tijd voor individuele zorg en begeleiding. Men noemt ook nadelen: gevreesd wordt dat de toename van administratieve lasten (registratie van werkzaamheden, indicatiestellingen) ten koste gaat van de uitvoerende werkzaamheden en de kwaliteit. Daarnaast vergt de nieuwe werkwijze de nodige aanpassingen van het personeel, met mogelijk pijnlijke gevolgen, ook voor het bereik en het contact met de cliënten.

Uit het Jaarbericht 2004 blijkt ook dat steeds meer dak- en thuislozen gebruik maken van de dagopvang van het Leger des Heils. In de afgelopen vijf jaar is het aantal cliënten toegenomen van 3086 in 1999 tot 4482 in 2003. Een stijging van 45%. Het aantal dagopvangvoorzieningen van het Leger des Heils steeg in de periode 1999-2003 met 27%. Bij de nachtopvang bleef het aantal cliënten in dezelfde periode nagenoeg gelijk, ondanks een verdubbeling van de capaciteit.

In het Jaarbericht wordt verder geconstateerd dat er momenteel geen eensluidend oordeel mogelijk is over een eventuele toename van het aantal huisuitzettingen in Nederland. De groep uit huis gezette (éénouder)gezinnen is relatief klein. Het zijn vooral alleenstaanden die hun woning kwijtraken. Signalen over een toenemend aantal gezinnen dat op straat terechtkomt, kunnen vooralsnog niet worden bevestigd.

Jaarbericht 2004 Monitor Maatschappelijke Opvang. M. Planije, J. Wolf. Uitgave Trimbos-instituut 2005. ISBN 90-5253-48-53. Te bestellen via www.trimbos.nl/producten of tel. (030)297 11 80, bestelnummer AF0551, prijs 17,50.

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11