GroenLinks

Voorzitter Europese Commissie verwaarloost sociaal en milieubeleid

5 februari 2005

Economie staat de komende jaren op de eerste, tweede en derde plaats van de Europese agenda als het aan Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, ligt. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Barroso wil het milieu en de sociale agenda verwaarlozen om zijn lievelingskind, de economie, alle aandacht en middelen te geven."

"Als ik drie kinderen heb - economie, sociaal en milieu - en een van hen is ziek, dan laat ik alles vallen en focus me op hem totdat hij
weer beter is." De economie is ziek en daar moeten de sociale en milieu-agenda voor wijken was kortweg de boodschap. Daarmee beet José Durão Barroso het spits af bij de discussie over de sociaal-economische
beleidsrichting van Europa de komende jaren.

Maximale winst - maximaal welzijn

"Is ons milieu wél gezond?", vraagt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg zich af. "En is het sociale Europa niet veel te klein voor haar leeftijd? Het voortrekken van één kind heeft nare gevolgen voor de ontwikkeling van de andere kinderen en ontwricht het gezin. De doelstelling van het Lissabon-proces was nu juist om economische groei, duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid hand in hand te laten gaan. Dat vergt niet alleen harde, maar ook creatieve maatregelen. Niet maximale winst, maar maximaal welzijn hoort voorop te
staan. We moeten voorkomen dat Europa een vechtmaatschappij naar Amerikaans voorbeeld wordt. Niet het aandeelhoudersbelang, maar het belang van burgers, consumenten, ontwikkelingslanden en toekomstige generaties. Dat is een belangrijke leidraad voor het Europees sociaal model."

Politieke beteugeling

De prijs die Europa betaalt voor haar sociale model is dat de meeste Europeanen minder verdienen dan de inwoners van de VS. De verschillen tussen rijk en arm zijn echter ook een stuk minder groot. Dat zijn legitieme keuzes, vindt Buitenweg. "Rechtvaardigheid, betaalbaarheid, zekerheid en solidariteit komen echter bij liberalisering van maatschappelijke taken in het gedrang. Om deze principes na te kunnen streven is politieke beteugeling van de markt noodzakelijk. Alleen zo kun je een Europa bereiken dat meer is dan markt en munt, dat opkomt voor mens en milieu. Dat is de essentie van de sociale markteconomie."

Neoliberaal werkstuk

Barroso heeft met zijn actieplan een neoliberaal werkstuk afgeleverd met economische groei als ultiem en enig doel, te bewerkstelligen middels het wegnemen van obstakels voor een vrije handel. Buitenweg ziet een duidelijke vergelijking met de agenda van Thatcher in de jaren tachtig. "Wat nu voorligt doet denken aan Thatcherisme in zijn slechtste jaren. Toen waaiden uit de VS de Reaganomics over naar het Verenigd Koninkrijk van Margaret Thatcher."

Verantwoordelijkheid afschuiven

Thatcher weigerde toen te investeren in onderhoud en verbetering van verwaarloosde infrastructuur en openbare diensten. Dus verkocht zij de boel en schoof daarmee haar verantwoordelijkheid af op de markt. Door de macht van de vakbonden te breken maakte zij de Britse eilanden tot een paradijs voor werkgevers, ten kostte van een sociaal vangnet en milieubescherming. "Barroso dreigt met zijn plan dit traject ook voor de EU in te willen zetten. Met de Groenen/EVA-fractie in het Europees Parlement en haar bondgenoten zullen wij voluit gaan om dit schip van richting te veranderen."

«