Dienstenbond CNV

HP - Principe-akkoord over sociaal plan
07-02-2005

Vakbonden en HP zijn hebben een principe-akkoord bereikt over een nieuw sociaal plan voor HP. Daarbij zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Pas na zeven onderhandelingsrondes is het akkoord gesloten. We hebben een aantal kleine stapjes achteruit gezet, maar er ruim voldoende voor terug gekregen.

Het plan bestaat uit vier hoofdcomponenten:

1. een vergoeding bij direct vrijwillig vertrek
2. bemiddeling van werk-naar-werk, gecombineerd met een financiële vergoeding

3. een ouderenregeling voor medewerkers van 58 jaar en ouder
4. ontslagbescherming voor medewerkers van 53 jaar en 2 maanden tot 58.

Het plan is duidelijker geworden. Op een aantal punten is meer keuzevrijheid. Het totale resultaat past binnen het mandaat dat wij van u, als lid, hebben gekregen en het kan, volgens ons, de toets der kritiek ruim doorstaan. Wij leggen het akkoord dan ook met een positief stemadvies voor. Wij zetten de hoofdlijnen van het akkoord hier uiteen. Voor de volledige tekst van het principe-akkoord verwijzen wij u naar het HP-intranet.

Inhoud nieuw sociaal plan
Het nieuwe Sociaal Plan (SP) geldt van 1 januari tot en met 31 december 2005 en is van toepassing op mensen die boventallig worden of waarvan, als gevolg van reorganisatie, de functie vervalt. Het plan is er primair op gericht mensen van werk-naar-werk te helpen.

Werk-naar-werk en vergoeding
Zodra een medewerker te horen krijgt dat hij boventallig is, heeft hij vier weken de tijd om te beslissen wat hij gaat doen:
* Ofwel vrijwillig direct (binnen vier weken) vertrekken. Hij krijgt dan een ontslagvergoeding mee van de kantonrechterformule met een factor 1,25. Deze optie is primair bedoeld voor mensen die al een andere baan hebben.

* Ofwel iemand kiest voor bemiddeling via de werk-naar-werk-afdeling. De duur van bemiddeling hangt af van zowel de leeftijd als het aantal dienstjaren en bedraagt minimaal 6 en maximaal 18 maanden. Als men kiest voor bemiddeling, wordt er uiteraard een actieve houding verwacht, van zowel HP als de medewerker. De medewerker kan rekenen op outplacement-begeleiding en kan aanspraak maken op om-, her- en bijscholing.

Vertrekt iemand voor het einde van zijn bemiddelingsperiode (dus neemt hij zelf ontslag), dan ontvangt hij een eenmalige bruto vergoeding. Deze vergoeding is de kantonrechterformule maal factor 1,5 minus het aantal maandsalarissen dat iemand 'verbruikt' heeft tijdens zijn bemiddelingsduur.

WW
Vertrekt de medewerker niet uit zichzelf, dan volgt aan het eind van de bemiddelingsperiode ontslag via de kantonrechter. Ook nu geldt dat iemand een vergoeding meekrijgt van 1,5 maal de kantonrechterformule minus het aantal 'verbruikte' maanden bemiddeling. Heeft iemand nu nog geen nieuwe baan gevonden, dan kan hij een WW-uitkering aanvragen. Overigens kan de vergoeding nooit hoger zijn dan het aantal maandsalarissen waarop iemand recht zou hebben gehad als hij tot zijn pensioenleeftijd van 61 jaar bij HP was blijven werken.

Nieuwe baan
Het is niet de bedoeling dat iemand voor bemiddeling kiest terwijl hij feitelijk al een nieuwe baan in de achterzak heeft, om een hogere vergoeding te krijgen. Dit gaat namelijk ten koste van mensen die het wel echt nodig hebben. Om dat te voorkomen geldt dat als iemand voor bemiddeling kiest en binnen twee maanden bij HP vertrekt of feitelijk een nieuwe baan heeft, dat de vergoeding dan gebaseerd is op de kantonrechterformule met een factor 1,25 minus de tijd die hij bij de werk-naar-werk-afdeling heeft doorgebracht.

Ouderenregeling
De ouderenregeling was, zoals u weet, een zeer heikel punt in de onderhandelingen. Het is ons gelukt een acceptabele ouderenregeling in de lucht te houden voor medewerkers van 58 jaar en ouder (op de datum dat ze horen dat ze boventallig zijn) met minimaal acht dienstjaren.

Het betreft de volgende regeling:

* Binnen vier weken na aanzegging wordt het dienstverband beëindigd door de medewerker. Vanaf dan, tot zijn 61ste (de pensioenleeftijd), kan hij op 80% van zijn laatste inkomen blijven. Van 61 tot 65 op 70% van het inkomen. Vanaf 65 ontvangt men AOW en het reguliere ouderdomspensioen.
* Normaliter zou het pensioen bij HP tot het 61ste jaar worden opgebouwd. Het bedrag wat de werkgever hierin zou hebben bijgedragen komt de medewerker ook toe. Dat betekent feitelijk dat de pensioenopbouw tot 61 geen schade lijdt.

Technisch wordt deze regeling anders uitgevoerd dan de ouderenregeling uit het oude sociaal plan. Onder het nieuwe plan ontvangt de medewerker in een keer de totale som geld. In overleg met een financieel adviseur zal hij zelf moeten bepalen hoe hij met dat geld wil omgaan. Dat kan dus zijn via maandelijkse uitkeringen, zodat men achtereenvolgens op 80% en 70% van het laatst verdiende inkomen uitkomt. Maar die verdeling kan ook anders. In de nieuwe regeling is er dus meer vrijheid en keuze mogelijk.

Ontslagverbod voor medewerkers van 53 jaar en 2 maanden tot 58 jaar In het oude sociaal plan gold een ouderenregeling voor boventallige medewerkers vanaf 55 jaar, die minimaal tien jaar in dienst waren. Om in het nieuwe plan een ouderenregeling in de lucht te houden met voldoende financiële zekerheid, moest de leeftijd omhoog. Daar hebben we tegenover gezet dat het aantal dienstjaren verminderd is naar acht en dat die groep medewerkers die voorheen tot de groep voor de ouderenregeling behoorde, in principe buiten schot blijft bij reorganisaties. Met andere woorden: deze groep wordt niet ontslagen ten gevolge van reorganisatie en boventalligheid. Dat betekent werkzekerheid voor ouderen en voorkomt dus dat ouderen met een ongunstige positie op de arbeidsmarkt op straat gezet worden. Overigens laat dat onverlet dat HP u individueel-maar dan wel vrijblijvend!- een regeling kan aanbieden.

Overige regelingen

* Gedurende de bemiddelingsperiode blijven alle arbeidsvoorwaarden ongewijzigd;

* Er is een aanvullingsregeling voor mensen die bij een nieuwe werkgever minder gaan verdienen dan bij HP het geval was;
* Het is mogelijk de lease-auto tegen gunstige condities over te nemen;

* Studiekosten worden kwijtgescholden;

* Er wordt een vertrouwenscommissie ingesteld, waarmee een goede uitvoering van dit plan wordt bevorderd;

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de volledige tekst op het intranet.

Stemprocedure
U, als lid, kunt uw stem over het bovenstaande principe-akkoord uitbrengen via email. Maandag 14 februari moeten de stemmen binnen zijn. U kunt mailen naar t.vanbuchem@cnvdibo.nl. Als u nog vragen of opmerkingen heeft kunt u contact met ons opnemen via m.limmen@cnvdibo.nl of natuurlijk telefonisch op nummer 023-5651052.