Warmte speelt centrale rol bij tandplakvorming
Datum:7 februari 2005
Tandplak en andere schadelijke 'biofilms' ontstaan doordat bacteriën elkaar herkennen en een wisselwerking aangaan. Dat doen ze zowel met elkaar als met de oppervlakken waarop ze zitten, zoals tandglazuur. Florence Postollec deed onderzoek naar deze bindingsmechanismen en ontrafelde de centrale rol die warmte speelt.
Zij maakte bij deze studies gebruik van microcalorimetrie , een methode die de warmte die tijdens deze interacties vrijkomt kan meten. Uit een vergelijkend onderzoek tussen twee mondbacteriën die aan elkaar hechten en bacterieparen die dat niet doen, bleek bijvoorbeeld dat de hechtende bacteriën meer warmte produceren. Volgens Postollec kunnen haar resultaten helpen bij het ontwikkelen van nieuwe methoden tegen tandplak, als alternatief voor het traditionele tandenpoetsen.
Florence Postollec (Lannion, Frankrijk, 1976) studeerde aan de Ecole Nationale Supérieure des Industries Agricoles et Alimentaires te Massy, Frankrijk. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de sectie Bioadhesie van de disciplinegroep Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen, waaraan zij ook na haar promotie verbonden blijft.
Datum en tijd
maandag 7 februari 2005, 16.15 uur
Promovendus
mw. F. Postollec
Proefschrift
Coaggregation of oral bacteria: a physiochemical study based on microcalorimetry
Promotores
prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr.ir. W. Norde, prof.dr.ir. H.J. Busscher
Faculteit
medische wetenschappen
Plaats
Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Informatie
Florence Postollec, tel. (050)3633140, e-mail: f.postollec@med.rug.nl (werk), of Eddy Brand, wetenschapsvoorlichter UMCG, tel. (050)361 40 15, e-mail: e.c.brand@bvl.umcg.nl
Rijksuniversiteit Groningen