Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 3 februari 2005

Fietsersbond adviseert gemeenten over aanpak fietsdiefstal

Onderzoek naar risico's en oplossingen fietsdiefstal in Nederlandse steden

De Fietsersbond presenteert op 5 februari de eerste resultaten van een groot onderzoek naar fietsdiefstal, de zogenaamde Fietsdiefstalscan. Dordrecht krijgt als eerste gemeente een rapport met lokale gegevens en concrete aanbevelingen. De Fietsdiefstalscan geeft inzicht in de manier waarop gemeenten fietsdiefstal het best kunnen bestrijden. In september 2005 kiest de Fietsersbond de gemeente die het meest succesvol is in de aanpak van fietsdiefstal.

In Dordrecht raakt jaarlijks bijna één op de vijf mensen hun fiets kwijt. Veel Dordtenaren noemen het centrum en het station als risicolocaties. Daarnaast scoren andere winkelcentra en sportaccomodaties hoog. Voor ritjes naar deze locaties laat daarom ruim 12% van de Dordtenaren de fiets thuis.
De Fietsersbond adviseert de gemeente om met spoed een aantal maatregelen te treffen. De belangrijkste:
· Het plaatsen van meer en betere fietsenrekken op diverse locaties. De rekken moeten het keurmerk Fietsparkeur hebben. Deze rekken bieden de mogelijkheid om je fiets eraan vast te zetten, een belangrijk wapen tegen fietsdiefstal.

· Regelmatige analyse van fietsdiefstalcijfers in de wijkmanagementteams. Bij veranderingen kunnen teamleden (politie en gemeente) meteen ingrijpen: bijvoorbeeld door snel gericht te surveilleren op plaatsen waar fietsen gestolen worden en de daders te grijpen.

· Controle op straat of fietsen gestolen zijn door stadswachten of politie. In Harderwijk is door deze methode het aantal aangiftes met 50% gedaald.

· Doorgaan met een actieve aanpak van veelplegers, waaronder fietsendieven.
· Voorlichting aan de burgers over het op slot zetten van de fiets. Veel Dordtenaren gebruiken maar één slot. De Fietsersbond adviseert twee sloten, om de fiets ook aan het rek vast te zetten.
· De helft van de fietsen in Dordrecht wordt gestolen in de woonomgeving. Vooral in de oude wijken waar mensen veelal geen berging hebben, moeten alternatieven geboden worden, zoals afsluitbare fietstrommels op straat.

Wethouder Cok Sas (Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer) vindt het voorkomen van fietsendiefstal in Dordrecht belangrijk. Jaap Jelle Feenstra, voorzitter van de Fietsersbond, hoopt dat Dordrecht maar ook andere gemeenten in Nederland, stevig aan de slag gaan met het voorkomen van fietsdiefstal. "De Fietsdiefstalscan haalt de feiten boven water. Het is nu zaak dat alle partijen gerichte maatregelen treffen om fietsdiefstal in de gemeente te verminderen."



Ingezonden persbericht