Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

3 februari 2005

Het Nederlands bedrijfsleven speelt goed in op de mogelijkheden om samen met een Peruaans bedrijf business in Peru op te zetten. Sinds de openstelling van het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) voor Peru per eind 2003, zijn vijf projecten in uitvoering. Samenwerkende Nederlandse en Peruaanse bedrijven investeren in totaal circa zes miljoen Euro waarvan de helft wordt bijgedragen door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze PSOM projecten zijn gericht op armoedebestrijding en zullen naar schatting 450 directe arbeidsplaatsen opleveren en verder nog eens 1300 indirecte banen.

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) brengt van 5 t/m 7 februari aanstaande een bezoek aan Peru. Eind 2003 heeft de minister besloten om de bilaterale ontwikkelingsrelatie ­ van overheid tot overheid - met Peru geleidelijk af te bouwen in een periode van twee jaar. Peru kent een economische groei van 4,5%. Het land behoort niet langer tot de armste landen en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een middeninkomens land. Het accent in de Nederlandse ontwikkelingsrelatie is daardoor verschoven van hulp naar handel en het verbeteren van de toegang voor Peru tot internationale markten. De afbouw geschiedt zorgvuldig. Lopende projecten worden zo veel mogelijk aan andere donoren overgedragen.

De nieuwe ontwikkelingsrelatie van de Nederlandse overheid met Peru wordt gekenmerkt door economische en politieke betrekkingen. Daarnaast blijft in Peru een belangrijke rol weggelegd voor de Nederlandse maatschappelijke organisaties. Novib, Cordaid, Hivos, ICCO, Terre des Hommes en Plan International voeren diverse programma's uit in Peru met een totale omvang van circa 20 miljoen Euro. Verder is de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO zeer actief op het gebied van microkredieten.

Minister Van Ardenne spreekt in Peru onder meer met de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken, Manuel Rodriguez Cuadros. Verder zal zij een bezoek brengen aan de biologische katoenplantages van Solidaridad, een project dat wordt mede gefinancierd vanuit Nederlandse ontwikkelingsgelden. Solidaridad draagt met dit succesvolle project bij aan het opzetten van een duurzame productieketen: katoen zoveel mogelijk lokaal verwerken, geen gebruik maken van schadelijke bestrijdingsmiddelen en de werknemers deels eigenaar laten zijn van de fabriek. Verder staat een bezoek aan een buitenwijk van Lima, Villa El Salvador, op de agenda waar zowel het gemeentelijk project met de gemeente Amstelveen als door Nederlandse MFO's gesteunde projecten worden bezocht.

De minister zal tevens een gesprek hebben met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties die enkele projecten in uitvoering hebben waarmee follow-up wordt gegeven aan de aanbevelingen van het eindrapport van de Peruaanse Waarheidscommissie. Deze commissie houdt zich bezig met de geweldadigheden die gedurende de periode 1980 ­ 2000 plaatsvonden als gevolg van het terroristische optreden van met name "Sendero Luminoso" (Lichtend Pad).