Ingezonden persbericht


CNV Metaal en elektro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

Persbericht DATUM

sociaal economische redactie 3 februari 2005 CNV: onderhandelingen metaal in cruciaal
stadium
De onderhandelingen over de cao voor de 180.000 werknemers in de metaal- en elektrotechnische industrie, vrijdag 4 februari, zijn in een cruciaal stadium gekomen. Dan moet blijken of de werkgeversorganisatie FME-CWM vasthoudt aan alle voorgestelde verslechteringen in de cao. Volgens onderhandelaar Jan Wevers staan drie belangrijke zaken op het programma, naast de door CNV Metaal en elektro gevraagde loonsverhoging van 1,25 procent. Het gaat om de pensioenregeling, verlenging van de jaarlijkse arbeidsduur met 48 uur en een onverantwoorde inkomensdaling voor zieke werknemers.
"Weinig goeds voor de toekomst"
De werkgevers willen de pensioenleeftijd met een jaar verhogen van 61, respectievelijk 62 jaar tot 62 of 63 jaar, afhankelijk van de regeling waarvan werknemers gebruik kunnen maken. Belangrijkste overweging voor de werkgevers is kostenbesparing. Onderhandelaar Jan Wevers: "Een half jaar geleden, tijdens de ruzie over het centraal akkoord, noemden de metaalwerkgevers de regeling in de bedrijfstak nog `toekomstbestendig'. Kennelijk beslaat de toekomst niet meer dan een half jaar en die houding belooft weinig goeds voor elke toekomst."
Voortmodderen
Ook de verlenging van de jaarlijkse arbeidsduur met 48 uur is de bond in het verkeerde keelgat geschoten. "Ook hier geldt dat de werkgevers vooral de kosten in beeld brengen, maar de baten niet. Wij, als bond, hebben ons niet voor niets verbonden aan projecten om slimmer te werken. Dat is iets heel anders dan voortmodderen op het besparingspad."
Minder inkomen zieken
De bond vindt het voorts uiterst pijnlijk dat de FME-CWM geen enkel signaal afgeeft om (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten aan het werk te houden. CNV Metaal en elektro wil dat deze groep werknemers zijn volledige verdiencapaciteit kunnen inzetten in het bedrijf om zo niet alleen een goed inkomen te verwerven, maar tevens maatschappelijk, sociaal en economisch zo goed mogelijk te presteren. De FME-CWM gaat volledig voorbij aan dit doel en kort alleen op het ziekengeld, dat het eerste jaar van 100 naar 90 procent moet en het tweede jaar van 94 procent netto naar 80 procent bruto. Volgens CNV Metaal en elektro een niet te verteren achteruitgang die niets bijdraagt aan herstel en inzet van werknemers.
Voor nadere informatie
Jan Wevers (cao-onderhandelaar CNV Metaal en elektro), tel.: 06 - 51 60 21 43 Jan Immerzeel (persvoorlichting), 06 - 22 39 30 12


---- --