Groen!

Brussel, 4 februari 2005

Groen! wil toekomstgerichte energiebronnen in plaats van voorbijgestreefde kernreactoren

Groen! is verbaasd over de beslissing van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) om met de Franse kernindustrie te gaan samenwerken aan een nieuw, zogenaamd veiliger kernreactormodel. Ondanks de massale steun van nationale overheden en internationale promotieagentschappen heeft kernenergie zijn belofte uit de jaren50 - dat het de wereld in een mum van tijd overvloedig zou voorzien van schone, veilige en goedkope energie - nooit kunnen waarmaken. En het zal ook in de toekomst deze belofte nooit kunnen waarmaken. Momenteel worden wereldwijd meer kerncentrales gesloten dan geopend. In de Westerse wereld vormt Finland - dat het prototype van een nieuwe kernreactor bijna cadeau krijgt - de uitzondering op de regel. Het SCK wil nu een veilige kernreactor bouwen. Betekent dit dan dat de huidige reactoren, in tegenstelling tot wat men altijd heeft beweerd, niet veilig zijn?, zo wil Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!) weten.

In België werd tussen 1974 en 1999 ruim 68% van alle verheidsinvesteringen in onderzoek en ontwikkeling van energie besteed aan nucleair onderzoek. Onderzoek in energie-efficiënte technologieën en hernieuwbare energiebronnen kregen respectievelijk slechts 9 en 5% van de openbare onderzoeksbudgetten. Nu België besliste om tegen 2025 al zijn kerncentrales te sluiten, is het absurd dat het SCK nog verder middelen investeert in de ontwikkeling van een nieuw reactormodel. Het SCK zou beter al zijn middelen en expertise concentreren op het zoeken naar oplossingen voor het wegwerken van de nucleaire erfenis. Een kerncentrale levert voor maximum 40 jaar elektriciteit, maar het radioactieve afval blijft gedurende vele honderdduizenden jaren de gezondheid en het welzijn van onze toekomstige generaties hypothekeren, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!).

Kernenergie is een voorbijgestreefde technologie uit een vorig tijdperk. Bovendien zullen aan het huidige verbruik de momenteel gekende uraniumvoorraden binnen een zestigtal jaren opgesoupeerd zijn. Welk nut heeft het dan nog om in een nieuw reactorconcept te investeren? De enige inherent veilige kernfusiereactor die we écht nodig hebben is de zon, zegt Groen! Vlaams parlementslid Eloi Glorieux. De zon zorgt voor een onuitputtelijke stroom van allerhande hernieuwbare energievormen, zoals thermische en fotovoltaïsche energietoepassingen, maar ook wind- en waterkracht en biomassa. De technologieën om deze duurzame energie aan te wenden zijn hoogtechnologisch en toekomstgericht. Ze bieden een grote economische groeimogelijkheid, met enorme afzetmogelijkheden in alle delen van de wereld. Bovendien creëren ze vele kwaliteitsvolle jobs. Zo besliste Photovoltech, een bedrijf uit Tienen - dat aan de top staat op het gebied van de ontwikkeling van zonnecellen - deze week om zijn productiecapaciteit op te drijven, waardoor 80 nieuwe banen gecreëerd worden. De productie van zonnepanelen kan de vraag niet bijhouden.

Echte vooruitgang betekent dat we het nucleaire tijdperk definitief afsluiten en ons richten op de ontwikkeling en invoering van schone, veilige en duurzame energiebronnen die de toekomst hebben en die er voor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog op een kwaliteitsvolle wijze kunnen genieten van de natuurlijke rijkdommen van de Aarde.