Federatie van Ouderverenigingen

Verplichte sterilisatie verstandelijk gehandicapten?

3 februari 2005

Deze week op TV: verplicht steriliseren verstandelijk gehandicapten

Zeker twee keer deze week mochten mensen op televisie verklaren dat gedwongen sterilisatie van mensen met verstandelijke beperkingen, mogelijk moet worden. In twee afleveringen van Netwerk liet men niemand aan het woord die deze uitspraken ter discussie stelde.

In de programmas stond de onmacht van de betrokken verstandelijk gehandicapte ouders centraal. In het eerste programma, op maandag 31-1, gingen zowel Marjo van Dijken, Tweede Kamerlid voor de PvdA, als Frans Scholten, voorzitter van de artsen vereniging NVAVG, een stap verder. Naar aanleiding van de trieste gebeurtenissen waardoor een verstandelijk gehandicapt ouderpaar hun pasgeboren baby dood schudde, stelden zij beiden voorstander te zijn van de mogelijkheid tot verplichte anticonceptie en gedwongen sterilisatie bij mensen met verstandelijke beperkingen. Het zou gaan om verstandelijk gehandicapten die met de rechter in contact waren geweest. In de tweede uitzending kwam Claudia van Thor aan het woord. Zij is dochter van twee ouders met een verstandelijke handicap. Zij was blij dat ze er was, maar vond ook dat mensen met deze beperkingen geen kinderen horen te krijgen. Haar ouders hielden wel van haar, maar stonden er niet bij stil wat het is om een kind op te voeden.

Netwerk roept door extreme voorbeelden en deskundige woordvoerders een beeld op waarin gedwongen anticonceptie en verplicht steriliseren, logisch lijkt. Netwerk stelt daarbij niet de vraag op welke gronden je zon besluit moet of mag nemen. Gaat het om alle ouders die via de rechter uit de ouderlijke macht zijn ontzet? En, wordt het geen discriminatie als de verstandelijke handicap of het IQ reden wordt voor deze ingrepen? Netwerk verwijst ook niet naar de bestaande Nederlandse wet- en regelgeving bij dergelijke beslissingen. Er zijn bijvoorbeeld duidelijke regels rond het besluit tot sterilisatie, zie o.a. Feiten en Regels in de Bibliotheek.
De TV-programma's deden op die manier geen recht aan de ingewikkeldheid van het probleem. Het gaat om zeer ernstige situaties. Maar deze individuele problematiek kan niet als richtinggevend voor algemene oplossingen genomen worden.