Interprovinciaal Overleg (IPO)


Ross: Wachtlijsten jeugdzorg in 2006 opgeheven
vrijdag 4 februari 2005

Nog dit jaar komt er een einde aan de wachtlijsten bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling en eind 2006 aan alle wachtlijsten in de jeugdzorg. Met deze toezegging pareerde staatssecretaris Ross-Van Dorp afgelopen maandag tijdens het notaoverleg jeugdzorg de kritiek van een deel van de Kamer. Met name CDA en SGP waren kritisch naar de provincies over de nog bestaande wachtlijsten, de bureaucratie en het ontbreken van zicht op de effectiviteit van de jeugdzorg.

Capaciteitstekort
De oppositie wees herhaaldelijk op capaciteitstekorten bij de Advies en Meldpunten Kindermishandeling, behandeltehuizen justitiële jeugdinrichtingen en de lacunes in de uitvoering van preventief jeugdbeleid, maar de bewindslieden hebben geen toezeggingen gedaan. Argumenten van de oppositie over gebrek aan capaciteit, ontkrachtte Ross met een verwijzing naar de Task Force Wachtlijsten. Die kon geen verband vaststellen tussen wachtlijsten en de hoogte van de doeluitkering jeugdzorg.

Volgens Ross is er in het regeerakkoord extra geld beschikbaar gesteld en zijn er provincies die de wachtlijsten wel kunnen terugbrengen. De staatssecretaris verzuimde hierbij te vermelden dat dit veelal gebeurt met eigen geld van de provincies. Verder verwees de staatssecretaris naar de afspraak dat de provincies verantwoordelijk zijn voor verbetering van doelmatigheid en naar de monitor hierover. Ross noemde verder de doorbraaktrajecten en de jaarlijkse researchdag effectiviteit en de Jeugdzorgbrigade over de aanpak van de bureaucratie.

Plan van aanpak JJIs
Het kabinet rapporteert in de komende weken aan de Tweede Kamer over het Plan van Aanpak Justitiële Jeugdinrichtingen en de aanpassing van de Wet op de jeugdzorg om in gesloten kader in (provinciale) jeugdzorgvoorzieningen te kunnen plaatsen. Op grond van dit plan van aanpak wordt bekeken of de middelen voor overheveling van taken hiervoor wel toereikend zijn.

Moties
De staatssecretaris ontraadde de 5 moties, ingediend door SP-Kamerlid Kant ter verbetering van onderzoek, behandeling en de meldcode van kindermishandeling, de versterking van opvoedondersteuning door consultatiebureaus en het instellen van een parlementaire enquête over het functioneren van de jeugdzorg. Ross bevestigde wel dat er voor de drie grootstedelijke regios voor bestuurskosten structureel 100.000,- per grootstedelijke regio extra beschikbaar komt en voor drie jaar nog eens 50.000,- extra per grootstedelijke regio.

Kinderbescherming
Minister Donner antwoordde dat bureaus jeugdzorg zelf verantwoordelijk zijn voor de ziektekostenverzekering van kinderen die onder hun voogdij staan en dat deze kosten verdisconteerd zijn in het normbedrag voogdij. Hij informeert de Tweede Kamer later dit jaar over de mogelijkheid om de maatregel van ondertoezichtstelling (OTS) door te laten lopen voor jongeren van 18 jaar en ouder en over de omzetting van de OTS in vrijwillige zorg door de gezinsvoogd. Hij bereidt nog dit jaar een voorstel tot wijziging van de kinderbeschermingswet voor om eerder gezag aan pleegouders over te kunnen dragen.

Meer informatie bij Ivonne Keuzenkamp
Telefoonnummer (070) 888 1229