Nederlandse Vereniging van journalisten

Acties voor cao Publieke Omroep 2004 ?

5 februari 2005, NVJ Nieuwsbrief

Beste collega,

Ruim een jaar overleg heeft niets opgeleverd. Het CAO-overleg lijkt daarmee een zinloze exercitie. Samen met de andere bonden pleiten wij voor een CAO waarin, net als bij RTL, het contractenbeleid fatsoenlijk wordt geregeld, doorstroming mogelijk wordt en een modelredactiestatuut wordt opgenomen.

Deze zaken zijn bij de commerciële collega's goed geregeld. De publieke omroep wenst niet met ons over deze onderwerpen in gesprek te gaan en toont met haar starre houding absoluut geen respect voor haar medewerkers.
Sterker nog, werkgevers houden vast aan hun eis om in 2005 tot verslechteringen in de CAO te komen en hebben de CAO opgezegd, zodat de publieke omroep nu zonder CAO zit.

Een handtekeningenactie, waarbij 2000 omroepmedewerkers de werkgevers opriepen om tot een behoorlijk akkoord te komen, heeft niets opgeleverd.

De opstelling van werkgevers gaat ten koste van de positie van alle nieuwe medewerkers en tijdelijke contractanten bij de omroep, die geen bescherming meer genieten van de omroep-CAO, maar ook ten koste van alle andere medewerkers, die nu al meer dan een jaar moeten werken onder de dreiging van CAO-verslechteringen en geen cent hebben ontvangen om koopkrachtverlies te compenseren.

Wij willen nu concrete toezeggingen op de hieronder genoemde punten, door werkgevers zodat we eindelijk de CAO 2004 rond kunnen maken.

Waar gaat het om?
Het behoud van een volwaardige CAO, ook na 2004. Dus geen verlaging periodieken, geen verhoging pensioenpremies werknemers, geen afschaffing NRD.
Fatsoenlijk contractenbeleid, dus bij structureel werk na een jaar een vast contract en bij tijdelijke programmering contracten voor de duur van het programma en financiële compensatie als contract wordt beëindigd.
Doorstromingsvoorwaarden opnemen in CAO; betere salarisperspectieven voor ervaren krachten.
Modelredactiestatuut voor alle journalistieke programma's.
Het intrekken van de CAO-opzegging door werkgevers, zodat tijdelijke contractanten niet op straat komen te staan!

Hoe nu verder?
Gaan we een ultimatum stellen en acties voorbereiden? Het woord is aan de leden. De komende tijd gaan de NVJ-secretarissen Marc Visch en Thomas Bruning de diverse redacties bezoeken om daar over van gedachten te wisselen. Schroom niet om nu al je reactie te geven via omroep@nvj.nl