Gemeente Schiedam


Schiedam gaat strenger toezien op regels asbestverwijdering

Vanaf 1 januari 2005 ziet de gemeente Schiedam scherper toe op een juiste manier van asbestverwijdering. Dit houdt onder meer in dat strenger wordt gecontroleerd op de naleving van de asbestregels en strenger zal worden opgetreden tegen illegale asbestverwijdering. Op 1 februari is hiermee een concreet begin gemaakt door de organisatie van een asbestcontroledag, in samenwerking met de milieupolitie en de lichtblauwe brigade.

Schiedam gaat zich het komend jaar door middel van voorlichting en scherper toezicht richten op zowel bedrijven als particulieren. Het strengere beleid bij asbestverwijdering in Schiedam sluit aan bij het landelijke beleid om beter om te gaan met asbestafval.

Zoals bekend kan asbest ernstige risico¿s opleveren voor de volksgezondheid. Probleem is dat asbest in het verleden grootschalig is toegepast en dat de aanwezigheid van asbest bij sloop en renovatie niet altijd tijdig wordt onderkend. Daarbij komt dat de verleiding groot is om bij sloop en renovatie niet (geheel) te voldoen aan de nauwgezette regels die voor de omgang met asbest gelden omdat dan financieel voordeel kan worden behaald. In heel het land zijn het toezicht op het verwijderen van asbest en de handhaving van de regels nog onvoldoende succesvol.

Vandaar dat op landelijk niveau meer aandacht is voor deze problematiek. Zo wil het Landelijk Handhavingsprogramma 2005 meer toezicht en handhaving tijdens de gehele verwijderingsketen, dat wil zeggen vanaf de aanvraag van slopen, vrijkomen van bouw-en sloopafval, transport, opslag en het storten van asbest afval. Inmiddels is een nieuw asbestverwijderingsbesluit opgesteld. Dit besluit is gepubliceerd in de staatscourant van 26 november 2004. Ook zal in de toekomst het certificeringsysteem voor asbestbedrijven aangepast worden.

Eind 2004 is er door de VNG een landelijke werkgroep samengesteld, genaamd 'eenheid in de aanpak van asbest'. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van diverse gemeenten, waaronder de gemeente Schiedam en daarnaast enkele landelijke vertegenwoordigers, zoals; de Vrom-inspectie, belastingsdienst, arrondissementsrechtbank en de arbeidsinspectie. Doel is om gemeenten meer op één lijn te brengen. Schiedam is daarbij één van de voorbeeldgemeenten.

Door het aanstellen van een asbestcoördinator op 1 januari 2004 heeft de gemeente Schiedam een belangrijke stap in de goede richting gezet. Als één van de eerste gemeenten in Nederland is er asbestbeleid gemaakt en geïmplementeerd. Daarnaast is de coördinator een gecertificeerd ¿deskundige toezichthouder Asbest (DTA-A)¿. Hiermee is de Gemeente Schiedam één van de eerste gemeenten binnen Nederland met een gecertificeerde coördinator asbest, die bij kan dragen aan de uitvoering van een strenger plaatselijk asbestbeleid.