Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie: 'Neem uitspraken terug'

Hoogervorst en Veerman in de fout over gifresten

Amsterdam, 4 februari 2005 --- De ministers Hoogervorst en Veerman beschuldigden Milieudefensie deze week van een 'onjuiste weergave van de feiten' over gifresten in groente en fruit. Dit stelden zij in hun antwoord op kamervragen over dit onderwerp. Aangezien recentelijk nog juridisch is aangetoond dat Milieudefensie het wel degelijk bij het rechte eind heeft, gaan de ministers hiermee in de fout. Milieudefensie vraagt hen daarom in een open brief hun uitspraak terug te nemen.

Op 6 januari won Milieudefensie een kort geding over deze kwestie. Onafhankelijke metingen hadden aangetoond dat van de druiven die bij de supermarktketen Super de Boer in de winkel lagen, tachtig procent te veel gifstoffen bevatte. Moederbedrijf Laurus stelde dat deze weergave van de feiten onjuist zou zijn. De rechter besloot het volgende: "De door Milieudefensie gedane mededelingen, dat de aangetroffen hoeveelheden residuen op druiven van Super de Boer de wettelijk toegestane maxima overschrijden, zijn juist."

Milieudefensie wijst de ministers verder op een recent rapport van de Europese Commissie. Dat toont aan dat uitgerekend in ons land de wettelijke normen voor gif in voedsel het vaakst worden overtreden. De houding van de ministers versterkt het klimaat waarin misstanden ongemoeid worden gelaten, waardoor consumenten in Nederland relatief vaak te veel landbouwgif binnen krijgen. De ministers Hoogervorst (Volksgezondheid) en Veerman (Landbouw en Voedselkwaliteit) hebben in juni 2004 nog een advies ontvangen van de Gezondheidsraad over landbouwgif in voedsel. Daarin wordt uitdrukkelijk gewezen op de mogelijkheid van schadelijke effecten voor de gezondheid van jonge kinderen.

Dat nu is gekozen voor het aanvallen van de boodschapper van het slechte nieuws vindt Milieudefensie dan ook geen wijze opstelling. 'Het behoort juist tot de taak van de ministers om te zorgen dat de wettelijke normen gerespecteerd worden, zodat consumenten hun voedsel kunnen vertrouwen', aldus Wouter van Eck, campagneleider Landbouw & Voedsel van Milieudefensie.



Vereniging Milieudefensie