Gemeente Alphen aan den Rijn

Coupépolder gereed

Persbericht nr. 5 Onderbouwing lozingsvergunning Coupépolder gereed


3 februari 2005

Gemeente stelt Hoogheemraadschap voor bestaande lozingssituatie te handhaven

Het college van ben w van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft woensdag 2 februari 2005 ingestemd met het indienen van het rapport 'Onderbouwing aanvraag vergunning wvo' aan het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het rapport levert de onderbouwing voor de nieuwe lozingsvergunning voor het afvalwater van de Coupépolder. Het rapport (opgesteld door de deskundigen van het bedrijf Bodemzorg en Royal Haskoning) komt tot de conclusie dat de huidige wijze van waterbeheer van de Coupépolder voldoet aan de nu geldende wet- en regelgeving en mag worden beschouwd als de best beschikbare techniek. De conclusies rechtvaardigen dus een voortzetting van de huidige wijze van waterlozing in de Coupépolder.

De gemeente liet het rapport opstellen op verzoek van het Hoogheemraadschap van Rijnland in het kader van een nieuwe lozingsvergunning.

Op 15 april 2003 verleende het Hoogheemraadschap aan de provincie een nieuwe lozingsvergunning waartegen door een omwonende beroep werd aangetekend. De Raad van State stelde omwonende in het gelijk en vernietigde de vergunning.
Intussen was (op 1 januari 2003) het beheer van de Coupépolder overgedragen van de Provincie naar de gemeente Alphen aan den Rijn. In afwachting van verdere stappen van de gemeente, verleende het Hoogheemraadschap op 13 september 2004 een gedoogbeschikking. In deze beschikking stelde men dat om een definitieve vergunning te kunnen verkrijgen, de gemeente aanvullende informatie moest overleggen over:
a. Wat de op dit moment best beschikbare techniek (BAT) is om dergelijk afvalwater te beheren.
b. Hoe de gemeente AadR het beheer van de Coupépolder verder gaat organiseren.

De gemeente liet een onderzoek uitvoeren door een extern deskundige op het gebied van afvalstortplaatsen van het bedrijf Bodemzorg en een deskundige op het gebied van afvalwater van Royal Haskoning. De extern deskundigen hebben de meetgegevens van het beheerswater (= het water afkomstig uit de gesaneerde Coupépolder waarop de vergunning betrekking heeft) over de afgelopen 8 jaar geanalyseerd en zij concluderen:

- dat de concentratie van vervuiling in het beheerswater in de afgelopen 8 jaar geleidelijk is gedaald is en zich inmiddels stabiliseert.

- dat in dit beheerswater -in vergelijking met landelijke achtergrond- en streef-waarden- lage concentraties zwarte-lijststoffen* en potentiële zwarte lijststoffen voorkomen

De belangrijkste opties om lozingen te verminderen die de deskundigen hebben overwogen zijn:
Voorzuivering
Dat levert bij de stoffen waar het hier om gaat en de lage concentraties waarin zij voorkomen, nauwelijks winst (=dalende concentraties) op.
Afdichting
Voor de optie van een vloeistofdichte bovenafdichting van het hele terrein gelden de volgende nadelen:

* Volledige afdichting van bovenaf leidt niet tot stoppen van de lozing, want de vervuiling is aan de onderkant in contact met het grondwater.
NB: doorlekken van de vervuiling naar de omgeving wordt al afgeschermd door afdichting rondom het terrein.
* Door afdichting van bovenaf wordt het proces van natuurlijke afbraak gefrustreerd (de grond -en dus ook de vervuiling- wordt als het ware opgesloten)

* Het kost het milieu meer dan het oplevert (luchtvervuiling en lawaaioverlast door tienduizenden vrachtwagens met grond die af en aan moeten rijden en honderden miljoenen kilo's schone grond die in aanraking wordt gebracht met vervuilde grond)

Als best beschikbare techniek (BAT) beschouwen de deskundigen de methode van Natuurlijke Afbraak (NA). Dat is de methode die momenteel ook wordt gehanteerd en die de afgelopen jaren een geleidelijke daling van de concentraties zwarte lijststoffen heeft opgeleverd.

De deskundigen komen dan ook tot de conclusie dat de huidige wijze van lozing de beste optie is, voldoet aan de geldende wet- en regelgeving en mag worden beschouwd als de best beschikbare techniek. Het college van b en w van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft dan ook besloten het waterschap voor te stellen de huidige lozingssituatie, gebaseerd op het concept van Natuurlijke Afbraak, de komende jaren te handhaven.


* Onder zwarte lijststoffen wordt verstaan een door de EU opgestelde lijst met 116 stoffen waarvan lozing zoveel mogelijk dient te worden beperkt.

PORTEFEUILLEHOUDER JAN VOOGD
Informatie afdeling communicatie: Joke Riem (06-29522012)