Afrikaanse top over bescherming laatste regenwouden
WNF: actie nodig tegen illegale houtkap en stroperij
Leiders van zeven Afrikaanse landen komen op 4 en 5 februari bijeen op een topconferentie in Brazzaville, Kongo, om besluiten te nemen over de toekomst van bossen in Centraal-Afrika. Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt dat tweederde van het tropische regenwoud in Centraal-Afrika binnen vijftig jaar verloren gaat, als de illegale houtkap, stroperij, en handel en smokkel op het huidige niveau doorgaan. Het WNF hoopt dat de leiders strenge maatregelen aankondigen om verdere vernietiging van het tropisch woud tegen te gaan.
De Centraal-Afrikaanse regio herbergt met 190 miljoen hectare een kwart van 's werelds tropische bossen en is na het Amazonegebied het grootste regenwoud ter wereld. In het gebied leven meer dan de helft van alle diersoorten in Afrika, waaronder alle laaglandgorilla's, en meer dan de helft van alle Afrikaanse bosolifanten. Daarnaast voorziet het regenwoud ongeveer 20 miljoen mensen van voedsel en onderkomen en is het gebied als leverancier van olie, mineralen en energie van essentieel belang voor de nationale economie van betrokken landen.
Een eerste topconferentie van de Centraal-Afrikaanse leiders, in maart 1999 in Yaoundé, Kameroen, kwam tot stand met hulp van het Wereld Natuur Fonds en heeft inmiddels geresulteerd in de instelling van miljoenen hectares nieuwe beschermde bosgebieden en een grensoverschrijdende samenwerking om bedreigde diersoorten veilig te stellen. Maar er moet nog veel meer gebeuren. Gerhard van den Top, directeur natuurbescherming Wereld Natuur Fonds: "Het is bijna zes jaar geleden dat de staatshoofden geschiedenis maakten door gezamenlijk actie te ondernemen voor de bossen. Nu sporen we hen aan om hun inspanningen op te voeren. Bijvoorbeeld door het instellen van efficiënte grenscontroles, verbetering van beheer van beschermde gebieden, verduurzamen van de bosbouwindustrie en het verstreken van lokaal bestuur en participatie van lokale bevolkingsgroepen daarbij."
Het Wereld Natuur Fonds verwacht dat de leiders tijdens de topconferentie het eerste regionale natuurbeschermingsverdrag in Afrika zullen ondertekenen en fondsen zullen oprichten voor een duurzame financiering van de implementatie ervan. Daarnaast wordt een akkoord getekend over de bescherming van een tri-nationaal gebied in Kameroen, Gabon en Kongo, dat bijna 15 miljoen hectare beslaat, ongeveer 7,5 procent van het hele tropische regenwoud in Centraal Afrika. Van den Top: "Pogingen om het regenwoud van Centraal-Afrika te redden zullen alleen slagen, als er voldoende geld wordt vrijgemaakt om sterke politieke beslissingen te kunnen opvolgen".
Drie houtmaatschappijen in Kameroen - Pallisco, Decolvenaere en Transformation Reef Cameroon - hebben aan de vooravond van de top bekend gemaakt dat zij de komende jaren gefaseerd over zullen stappen op de productie van duurzaam - FSC-gecertificeerd - hout. Zowel Decolvenaere als Transformation Reef Cameroon levert hout aan de Nederlandse markt.
///////////
Noten voor de redactie:
" De topconferentie over bossen in Centraal-Afrika vindt op 4 en 5 februari 2005 plaats in Brazzaville, de hoofdstad van de Kongo. De zeven landen die participeren zijn: Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Chad, Kongo (Brazzaville), Equatoriaal Guinee, Gabon en de Democratische Republiek Kongo.
" Volgens diverse bronnen verdwijnen er jaarlijks 1,5 miljoen hectare bos in Centraal-Afrika.
" Voor meer informatie over de topconferentie en het werk van het Wereld Natuur Fonds in Centraal-Afrika, bezoek www.panda.org/forests/yaounde. Via deze link kunt u een videoitem over de top bekijken. Het item is vanaf vandaag ook rechtstreeks te bekijken op www.wnf.nl
" Op aanvraag beschikbaar: fotomateriaal en B-roll footage.
" Er is een woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds bij de top aanwezig.
Meer informatie:
Clarisse Buma; hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds,
email: cbuma@wwf.nl; telefoon: 030-6937374; mobiel: 06-21548657
-
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist
Wereld Natuur Fonds Nederland