Gemeente Rotterdam

Het college van B en W heeft in de deelgemeente Feijenoord een pand aangewezen waarin woningen komen voor ex-prostituees van de Keileweg. Het gaat om de Veerlaan 16a tot 20c op Katendrecht. In deze woningen komen vrouwen die na een intensieve behandeling een volgende stap zetten in hun nieuwe leven. Om de woningen op deze locatie te kunnen realiseren, worden de bevoegdheden van de deelgemeente om enkele noodzakelijke vergunningen (o.a. bouwvergunning) te verstrekken, ingetrokken. Het college komt tot deze maatregel omdat de gemeente en deelgemeente het niet eens konden worden over een geschikte locatie.

Wethouder Van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) en burgemeester Opstelten zullen het besluit omtrent de woningen op een informatieavond op vrijdag 4 februari aan de bewoners van Katendrecht toelichten.
Er zijn in Feijenoord negen locaties door de gemeente onderzocht. Zes daarvan bleken uiteindelijk niet beschikbaar, alleen tijdelijk beschikbaar of niet te financieren. Bij de overgebleven drie locaties ging het in één geval om een open terrein. Daarop zouden dan mobiele wooneenheden geplaatst moeten worden. Dat past niet bij de doelstelling om deze vrouwen terug te leiden naar een zo normaal mogelijk leven. De andere locatie is niet geschikt omdat daar al een andere bijzondere doelgroep is gehuisvest. Daarmee blijft de Veerlaan over als meest geschikte locatie.
Het gaat om woningen voor Intensief Beschermd Wonen. Dat betekent 24-uursbegeleiding door deskundigen en een permanent aanbod van zorg en werk. Overdag zijn de vrouwen ergens anders aan het werk. Met politie, gemeente, DeltaBouman en buurtbewoners wordt een beheerscommissie opgericht om iedere vorm van mogelijke overlast uit te sluiten.
Bij het zoeken naar geschikte locaties wordt gebruik gemaakt van de deskundigheid van de gemeentelijke diensten GGD, Programmabureau Veilig (PbV), dienst Stedenbouw, Wonen en Verkeer (dS+V) en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). Daarnaast worden de deelgemeente, de politie en DeltaBouman, instelling voor verslavingszorg, geconsulteerd. In het geval van de Veerlaan adviseerde de deelgemeente als enige negatief.
De panden voor de vrouwen van de Keileweg zijn onderdeel van een verantwoorde afbouw van de tippelzone aan de Keileweg. De gemeente heeft besloten de Keileweg uiterlijk eind 2005 te sluiten. De overlast voor de omliggende wijken is al jaren te groot en de situatie van de verslaafde en dikwijls psychisch zieke vrouwen wordt door dit college als mensonterend beschouwd.
Tippelen is in geheel Rotterdam verboden. Dat verbod wordt strikt gehandhaafd. Voor vrouwen, die door de politie worden opgepakt voor tippelen, bestaat altijd de mogelijkheid om begeleiding en zorg te krijgen.

Bron: Bestuursdienst, 02-02-2005