Universiteit van Tilburg

Promotie luitenant-kolonel en sociologe Irene van der Kloet

Vertrouwen binnen leger blijkt vooral een kwestie van gevoel

Een soldaat moet blind kunnen vertrouwen op zijn kameraden; dat kan van levensbelang zijn. Eerlijkheid en welwillendheid zijn de belangrijkste determinanten voor onderling vertrouwen, aldus luitenant-kolonel en sociologe Irene van der Kloet. Ook concludeert ze dat de landmacht meer vertrouwen in de eigen commandanten zou mogen tonen. Van der Kloet promoveert op vrijdag 4 februari 2005 aan de Universiteit van Tilburg.

Zonder vertrouwen is streng toezicht of een gedetailleerd contract nodig om er zeker van te zijn dat het gewenste resultaat bereikt wordt. Dit vergt tijd, geld en inspanning. Een organisatie is daarom goedkoper uit wanneer werknemers elkaar gewoon vertrouwen. Bij gevaarlijk werk, zoals in het leger, is het vertrouwen zelfs van levensbelang. Een eenheid moet een goed op elkaar ingespeeld zijn; een vergissing of onverwachte actie kan levensgevaarlijk zijn. De Tilburgse sociologe en luitenant-kolonel Irene Van der Kloet onderzocht hoe vertrouwen ontstaat binnen de landmacht en hoe het gestimuleerd kan worden.
Volgens Van der Kloet berust vertrouwen op vier, onderling afhankelijke pijlers: vakkundigheid, voorspelbaarheid, eerlijkheid en welwillendheid. Iemand die deze eigenschappen tentoonspreidt mag rekenen op vertrouwen. Eerlijkheid en welwillendheid, de twee meer emotionele pijlers, blijken in de praktijk bepalender dan de twee rationele aspecten: vakkundigheid en voorspelbaarheid. Vertrouwen is dus vooral een gevoelskwestie. De mate van vertrouwen is echter ook afhankelijk van iemands algemene vertrouwen in de mensheid, een persoonlijke eigenschap die zich in de kinderjaren ontwikkelt. Deze predispositie voor vertrouwen zou dan ook als criterium mee moeten wegen in de selectieprocedure voor nieuwe rekruten, stelt Van der Kloet. Want personen met een zeer laag vertrouwen in hun medemens zijn in feite niet geschikt voor het leger.
Van der Kloet onderzocht ook het vertrouwen onder de soldaten tijdens verschillende missies in Bosnië en op Cyprus. Ze verwachtte een sterke verandering in vertrouwen, maar het vertrouwen bleek verassend constant, er waren weinig schommelingen. Het vertrouwen bleek het meest onder druk te staan in gevaarlijke situaties en wanneer onbekende, nieuwe collega's aan de eenheid werden toegevoegd. Duidelijke en up-to-date informatie over de situatie en gevaren ter plekke blijkt heel bepalend voor het vertrouwen bij de start van een missie. Van der Kloet beveelt dan ook aan om een eenheid vlak voor vertrek goed te laten 'bijpraten' door een delegatie van de vertrekkende missie.

Leiderschap
Een commandant wint het vertrouwen van zijn manschappen door zich opdrachtgericht op te stellen. Dit is niet zo verrassend daar de nadruk bij de training van soldaten altijd ligt op een goede uitvoering van hun taak. Taakgericht leiderschap sluit hierbij aan. Toch moet ook het relatiegerichte leiderschap (compliment, persoonlijke aandacht en interesse) op de kazerne niet onderschat worden, aldus Van der Kloet. De soldaten geven namelijk ook aan dat hun eerdere ervaringen met de betreffende commandant grote invloed hebben op hun vertrouwen. Het vertrouwen tussen commandanten op verschillende bevelsniveaus stijgt ook wanneer zij in onbekende situaties persoonlijk met elkaar overleggen. Kan dit niet persoonlijk dan is e-mail een goed alternatief.
Van een leidinggevende in de landmacht wordt ook consistentie verwacht: wat de een niet mag, mag de ander ook niet. Dit voorkomt opportunistisch gedrag en kweekt vertrouwen bij de ondergeschikten. Maar paradoxaal genoeg wordt een zeer rigide handhaving van regels door hogere bevelsniveaus ten aanzien van commandanten op lagere bevelsniveaus zeker niet gewaardeerd, enige flexibiliteit is beter. Commandanten zelf zouden nadrukkelijker wat meer beslissingruimte en verantwoordelijkheid willen hebben. Het officieel beleid van de landmacht is ook om hen die verantwoordelijkheid te geven, maar er zijn zoveel regels dat commandanten in de praktijk weinig ruimte hebben. De Koninklijke Landmacht zou meer vertrouwen in hun eigen commandanten mogen tonen, aldus Van der Kloet.

Drs. Irene E. van der Kloet (1959) startte haar militaire carrière in 1978 met een officiersopleiding. Ze volgde daarna een opleiding tot krijgsgevangenenondervrager Russisch en werkte van 1981-1987 als docente Russisch op de School Militaire Inlichtingendienst. Hierna was zij achtereenvolgens plaatsvervangend commandant kazernecommando bij de Generaal Winkelmankazerne, hoofd personeelszaken bij het 48ste Pantserinfanteriebataljon, commandant stafverzorgingscompagnie bij het 45ste Pantserinfanteriebataljon en Hoofd van het Bureau Vrouwelijke Militairen Koninklijke Landmacht. Van der Kloet studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1995 tot 1999, waarna zij ging werken bij de directie Personeel en Organisatie van de Landmacht in Den Haag. Sinds 2003 doceert zij sociologie aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Zij heeft de rang van luitenant-kolonel. Haar onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Koninklijke Landmacht.

Noot voor de pers
De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 4 februari om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotores zijn prof.dr. K. Sanders en prof.dr. J. Soeters.
Het proefschrift is getiteld 'A soldierly perspective on trust. A study into trust within the Royal Netherlands Army' (ISBN 90-72391-23-3).
Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Irene van der Kloet is bereikbaar via tel: 076 527 3204 en e-mail: ie.vd.kloet@mindef.nl. Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Laatst gewijzigd: donderdag 20 januari 2005 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers