Gemeente Groningen

donderdag 3 februari:
Sportstimuleringsprijs gaat naar studentensportstichting ACLO Studentensportstichting ACLO is de winnaar van de Sportstimuleringsprijs 2004 van de gemeente Groningen. Sportwethouder René Paas reikte de prijs donderdagavond
3 februari op het Stadhuis uit aan het ACLO-bestuur. De prijs bestaat uit een bronzen beeld en een geldbedrag van 1250 euro. Paas reikte daarnaast zes sportpenningen voor topsportprestaties uit, en een sportpenning voor een bijzondere prestatie in de breedtesport. Deze penning ging naar voetbalvereniging GVAV Rapiditas, voor hun allochtonenproject.

ACLO
Met de Sportstimuleringsprijs en de sportpenningen wil de gemeente Groningen jaarlijks stad-Groninger sporters stimuleren en waardering voor hun inzet tonen. De Sportstimuleringsprijs 2004 gaat naar de ACLO omdat deze stichting al vele decennia een stimulans is voor zowel breedte- als topsport. In april 2005 viert de ACLO haar 60-jarig bestaan.

De ACLO is de overkoepelende studentensportstichting van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en sinds 2000 ook van de Hanzehogeschool Groningen (HG). Het is de grootste studentensportraad van Nederland. Vorig collegejaar (2003/2004) sportten ongeveer 15.000 studenten bij de ACLO. Er zijn bij de stichting 51 sportverenigingen aangesloten. Voor het eerst in de 60-jarige geschiedenis bestaat het vijfkoppige bestuur uit alleen vrouwelijke studenten.

Sportpenningen
De sportpenningen worden jaarlijks toegekend aan individuele sporters die een eerste, tweede of derde plaats hebben behaald bij Europese of Wereldkampioenschappen en aan Groninger sportteams die Nederlands kampioen zijn geworden. Voor 2004 zijn er zes sportpenningen uitgereikt. De winnaars zijn: Nynke Klopstra (derde plaats EK judo), Toon van der Ploeg (derde plaats EK waterskiën voor gehandicapten), het damesteam van Groningen Atletiek (landskampioen 2004), de basketballers van MPC Capitals (landstitel 2004), de Aegirroeiers Arjen Ypma en Kaspar van der Brink (eerste plaats NK lichte 2 zonder) en Gyasroeiers Paul Drewes en Wim Bakker (eerste plaats NK lichte 2 zonder t/m 23 jaar senioren).

Allochtonenproject GVAV Rapiditas
Vorig jaar werd voor het eerst een sportpenning voor een bijzondere prestatie in de breedtesport uitgereikt. Dit jaar krijgt voetbalvereniging GVAV Rapiditas die penning voor hun allochtonenproject. De doelstelling van dit project is om jaarlijks 25 allochtonen zonder inkomen te laten deelnemen aan sport. Eventueel kunnen zij bij GVAV ook werkzaamheden uitvoeren. GVAV is niet de enige sportvereniging die iets extras doet voor allochtone sporters. Maar de club heeft voor het betrekken van deze groep bij sport een goede structurele opzet gevonden.