KNMG
KNMG werkt nu ook in opdracht (2)
In de eerste aflevering (zie ook Federatienieuws in MC nr. 47-2004, pag. 1881) meldden wij u dat het bureau KNMG tegen betaling opdrachten gaat uitvoeren van afzonderlijke federatiepartners. Ook externe opdrachtgevers kunnen het bureau KNMG opdrachten verlenen. In deze tweede aflevering over de opdrachttaken laten we zien wat voor soort opdrachten het bureau kan uitvoeren. Dit overzicht is verre van volledig, maar is bedoeld om u een indruk te geven.
Scholing, cursussen, congressen
Het bureau kan grootschalige evenementen en studiedagen voor artsen en andere beroepsbeoefenaren helpen organiseren of daarover adviseren. In opdracht van derden kan het bureau cursussen voor instellingen en artsen ontwikkelen en geven, over onderwerpen in de sfeer van het zorgstelsel, het gezondheidsrecht/zorgwetgeving, ethiek, opleidingen en loopbaan. Het bureau ontwikkelt op verzoek ook cursussen voor regionale bestuurders in de gezondheidszorg.
Beleidsonderzoek
Via het email- en ledenpanel, waarmee enkele duizenden artsen kunnen worden ondervraagd, kunnen representatieve peilingen worden verricht over zeer uiteenlopende onderwerpen die artsen aangaan. Voorbeelden uit het recente verleden zijn het geneesmiddelenbeleid, preventieve taken van artsen, en taakherschikking. Ook kan beleidsgericht onderzoek worden verricht onder andere relevante partijen in de gezondheidszorg, zoals verzekeraars, ziekenhuizen, overheden en koepelorganisaties.
Kwaliteit van zorg
Het bureau kan 'op maat' kwaliteitssystemen ontwikkelen, bijvoorbeeld op het vlak van het signaleren en begeleiden van het (dis)functioneren van artsen, de borging van kwaliteit in contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, de toegang tot en beschikbaarheid van (elektronische) patiëntengegevens, en de borging van specifieke kwaliteitsaspecten in instellingen. Het bureau kan artsenverenigingen adviseren die een (vervolg)opleiding en/of daarbij behorend kwaliteitsinstrumentarium (accreditering, certificering) willen ontwikkelen. De verantwoordelijkheidsverdeling tussen verschillende professionals binnen een instelling, alsmede in het voorafgaande opleidingstraject, kan onderwerp van advies door het KNMG-bureau zijn. Ook kan het bureau omgangsregels tussen professionals of binnen instellingen ontwerpen.
Zorgstelsel
Het bureau KNMG kan analyses maken van kansen en bedreigingen per beroepsgroep (zoals verpleeghuisartsen of bedrijfsartsen) waar het gaat om financieringssystematiek, positionering, concurrentieverhoudingen, differentiaties en dergelijke. Ook kunnen wij analyses maken van de positionering en financiering van specifieke zorg, zoals ouderenzorg of zorg bij arbeidsrelevante aandoeningen. Ditzelfde geldt ook voor de positionering en financiering van multidisciplinaire samenwerking in de zorg. Een beroepsgroep die op voor haar belangrijke stelsel- of verzekeringsplannen van de overheid of verzekeraars wil reageren, kan de KNMG verzoeken dat voor te bereiden.
Juridische en ethische onderwerpen
Het KNMG-bureau kan jurisprudentieoverzichten per deelgebied in de geneeskunde leveren, en (ontwerp)wetgeving analyseren die van belang is voor een beroepsgroep binnen de gezondheidszorg. Voor de praktische toepassing van de WGBO in verschillende beroepsgroepen kunnen adviezen en handvatten worden ontwikkeld. Tevens kunnen artsen en andere zorgaanbieders worden gecertificeerd op de toepassing van de WGBO. Juridische aspecten van medisch-inhoudelijke richtlijnen kunnen worden geïnventariseerd. Het KNMG-bureau kan medisch-ethische adviezen van uiteenlopende aard geven aan beroepsgroepen of -verenigingen. Voorbeelden hiervan zijn: de professionele verantwoordelijkheid, ethische toetsing van beleidsvoorstellen en beroepscodes, gedragsregels voor professionals, het omgaan met kwetsbare patiëntengroepen, het beleid rond het levenseinde.
Heeft u vragen? Wilt u meer informatie? Bel of mail naar L. Wigersma, directeur beleid, e-mail: l.wigersma@fed.knmg.nl, tel.: 030 282 3241.