Ingezonden persbericht



3 februari, 2005- Oegstgeest

Persbericht

Geestelijke Gezondheid van AMA's zorgwekkend

Uit recent onderzoek is gebleken dat AMA's die in Nederland verblijven veel last hebben van psychosociale klachten (met name angst- en depressieve klachten). Deze klachten worden in de loop van de tijd niet minder. Verder worden angst- en depresieve klachten door hun naaste omgeving meestal niet onderkend, evenmin als de grote behoefte van AMA's aan hulp hiervoor. Langdurige psychosociale begeleiding door de directe verzorgers van AMA's in een veilige en stabiele leefsituatie is nodig om AMA's te leren omgaan met hun psychosociale klachten.
Dit concludeert Stichting Centrum '45 in het eindverslag van het grootschalige landelijke longitudinale onderzoeksproject "Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA's) en de GGZ" (2001-2004). Het is voor het eerst dat in Nederland een dergelijk groot en omvangrijk onderzoek is gedaan naar het geestelijke welbevinden van AMA's. Het onderzoek beoogt bij te dragen aan de beantwoording van twee vragen:
1) in welke mate komen psychosociale klachten bij AMA's voor;
2) hoe kan de toegankelijkheid van de GGZ voor AMA's worden verbeterd. Het onderzoek is uitgevoerd onder 920 AMA's en hun voogden, leerkrachten en GGZ hulpverleners. Het onderzoek is uitgevoerd door Tammy Bean (Centrum '45) in samenwerking met Stichting Nidos. Het onderzoek stond onder begeleiding van de Universiteit Leiden en is mede gefinancierd door Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving en Zorg Onderzoek Nederland MW.

Resultaten
In het onderzoek melden AMA's dat ze veel ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. In vergelijking met andere adolescentenpopulaties zoals vluchtelingenjongeren met ouders, migranten, Nederlandse (van VMBO en ROC scholen) en Belgische jongeren hebben AMA's een zeer hoog psychosociaal klachtenniveau. Dit wordt gerapporteerd door de AMA's zelf, maar ook door de GGZ hulpverleners, voogden en leerkrachten. Tijdens een tweede meting is het klachtenniveau onveranderd gebleven. Er is ook een sterk verband geconstateerd tussen een hoog klachtenniveau en het hebben meegemaakt van veel ingrijpende levensgebeurtenissen. Terwijl GGZ hulpverleners, voogden en AMA's een positieve indruk over het aanbod van zorg en de genoten zorg hebben, worden weinig veranderingen in het klachtenniveau waargenomen door voogden of gerapporteerd door AMA's.

Conclusies
Doordat zij veel ingrijpende levensgebeurtenissen hebben meegemaakt, bestaat er bij AMA's een zeer hoog risico voor het ontwikkelen van chronische psychische problemen. De aard van deze psychische problematiek kan voor AMA's een ernstige belemmering vormen in hun verdere ontwikkeling, zowel op de korte als de lange termijn. AMA's zijn weerbaar, maar hun emotionele weerstand is erg verzwakt door onzekerheid, verlieservaringen, stress, angst en verdriet. Langdurige psychosociale begeleiding door de directe verzorgers van AMA's in een veilige en stabiele leefsituatie is nodig om AMA's te leren omgaan met hun psychosociale klachten.
Politici en beleidsmakers zouden hiervan doordrongen moeten zijn, aangezien het huidige beleid in het teken staat van de terugkeer naar de landen van herkomst. Voorkomen dient te worden dat het AMA-beleid zelf een risicofactor vormt voor de geestelijke gezondheid van AMA's.
---

Contactpersoon: mw. drs. T. Bean , Centrum '45, 2342 AX Oegstgeest,
071-5191500 of 06-46177527, t.bean@centrum45.nl Eindverslag beschikbaar op 3 februari
http://www.centrum45.nl/nieuws.htm