Gemeente Echt-Susteren


Uitvoeringsprogramma NMC 2005 (03-02-2005)

Onze gemeente neemt sinds een aantal jaren deel aan het Samenwerkingsverband Natuur- en MilieuCommunicatie (NMC). Naast Echt-Susteren maken ook de gemeenten Ambt Montfort, Heel, Maasbracht en Roerdalen deel uit van dit samenwerkingsverband.

NMC probeert via voorlichting, educatie en participatie het milieubewustzijn in de gemeenten te bevorderen. Ook wordt zo geprobeerd het gedrag ten opzichte van natuur en milieu positief te beïnvloeden. Enerzijds gebeurt dit door bijvoorbeeld artikelen, nieuwsbrieven en folders, anderzijds worden educatieprojecten opgezet om kinderen al op jonge leeftijd actief kennis te laten maken met natuur en milieu. Door meer te weten over natuur en milieu en er actief mee bezig te zijn, krijgt men immers meer inzicht in de manier waarop bewust met de natuur en het milieu kan worden omgegaan.

Projecten 2005
Het Samenwerkingsverband NMC brengt jaarlijks een uitvoeringsprogramma uit. Hierin staat precies beschreven welke projecten binnen de samenwerkende gemeenten worden uitgevoerd. Ook de projecten die in 2005 in onze gemeente worden uitgevoerd, staan hierin beschreven.

Op het gebied van educatie worden in 2005 de volgende projecten uitgevoerd:

- Sarah´s Wereld voor de bovenbouw van alle basisscholen;
- proefproject Sarah op School op twee basisscholen;
- boomfeestdag in Landschapspark Susteren voor groep 5/6 van basisschool St. Cornelius en groep 7 van de Springdonk uit Susteren;
- opzet Landgoederenproject Van luchtkasteel tot dassenburcht;
- adoptieprojecten voor twee groepen 8 van de basisscholen De Violier en De Driepas uit Echt;

- het Milieu OntmoetingsProgramma (MOP) 2005 voor alle groepen van de basisscholen.

Op het gebied van communicatie staan de volgende projecten op de planning:

- milieuartikelen in het weekblad;

- ondersteuning nieuw handhavingsbeleid;

- jaarlijkse Nieuwsbrief NMC.

Meer informatie
Mocht u meer informatie willen over NMC of over de projecten, dan kunt u contact opnemen met de NMC-medewerkster Ingrid Claessen, telefoon: (0475) 53 88 61, e-mail i.claessen@ambtmontfort.nl of Ingrid Huntjens, telefoon: (0475) 53 88 78, e-mail i.huntjens@ambtmontfort.nl . U kunt hier ook het jaarlijkse uitvoeringsprogramma en de evaluatie (jaarverslag) opvragen. Bovendien wordt één keer per jaar een nieuwsbrief uitgebracht waarin de meest actuele ontwikkelingen binnen het samenwerkingsverband en op NMC gebied worden gevolgd. De nieuwsbrief is eveneens op aanvraag verkrijgbaar.