PvdA Europees parlement


Gezamenlijke gedragscode Nederlandse leden van het EP

3 februari 2005
De Nederlandse fracties in het Europees Parlement hebben vandaag overeenstemming bereikt over een gedragscode waarin is afgesproken hoe de ontvangen onkostenvergoedingen worden gebruikt. Max van den Berg, leider van de PvdA-delegatie, is verheugd dat deze gedragscode ook voor de periode tot 2009 is vastgesteld.
"Na de vorige verkiezingen in 1999 hebben we voor het eerst een gedragscode afgesproken. Nu met een nieuwe club europarlementariërs hebben we hetzelfde gedaan. Hiermee kunnen we aan iedereen laten zien hoe wij omgaan met de onkostenvergoedingen die het Europees Parlement ons biedt. De mensen hebben recht op transparantie van de door hen verkozen politici."

De gedragscode voorkomt dat de onkostenvergoeding voor europarlementariërs oneigenlijk besteed wordt aan niet-parlementaire werkzaamheden. Al sinds 1998 wordt er gewerkt aan een uniforme salaris- en onkostenregeling voor alle leden van het Europees Parlement. Zo'n gedragscode moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat alleen werkelijk gemaakte reiskosten gedeclareerd en uitgekeerd worden. Op Europees niveau is daarover tot nu toe geen overeenstemming bereikt. Tot die overeenstemming er is zullen de Nederlandse leden deze eigen gedragscode volgen.

Max van den Berg hoopt dat alle 27 handtekeningen uiterlijk 24 februari onder de gedragscode staan. "Alleen uit de VVD-fractie hoor ik nog wisselende geluiden, maar ik ga ervan uit dat ook zij zich alle vier achter deze gedragscode zullen scharen," aldus Van den Berg.

Lees hieronder de volledige tekst van de gedragscode.


---

____

Brussel, 3 februari 2005

Preambule

De Nederlandse leden maken in het kader van deze gedragscode de volgende afspraken:

* De gedragscode geldt tot het moment dat Raad en Europees Parlement overeenstemming hebben bereikt over een statuut voor de leden. Vanaf het moment van dat mogelijk besluit zal de overeengekomen nieuwe regeling voor de onkosten als het uitgangspunt voor de Nederlandse leden gelden.


* De Nederlandse leden zullen er bij de Nederlandse regering en parlement op aandringen te bezien of de huidige situatie waarin , anders dan bij de overige 24 lidstaten, er bij het salaris van europarlementariërs een korting wordt toegepast ten opzichte van de nationale parlementariërs, gerechtvaardigd is.


* Het uitgangspunt van de gedragscode is transparantie naar de burger over het gebruik van de ontvangen onkostenvergoedingen.

Gedragscode

1. De Nederlandse leden van het Europees Parlement behouden alleen werkelijk gemaakte reiskosten. Voor reizen per auto wordt als km-kosten maximaal de opgave van ANWB/Consumentenbond gehanteerd. Er vindt vanaf boekjaar 2005 geen middeling meer plaats tussen reizen die wel en reizen die niet gedeclareerd zijn. De leden maken voor 1 oktober van het daaropvolgende jaar gebruik van de door het Parlement ingestelde regeling tot terugbetaling van het overschot van uitbetaalde reiskosten.

2. De vergoeding voor algemene uitgaven wordt uitsluitend besteed aan de ondersteuning van parlementaire werkzaamheden.
3. De vergoeding voor parlementaire medewerkers wordt conform de regels van het EP uitsluitend aangewend voor personele ondersteuning.

4. De Nederlandse Europarlementariërs nemen geen deel aan de vrijwillige aanvullende pensioenregeling van het Europees Parlement.

5. Eventuele inkomsten uit nevenactiviteiten worden opgenomen in het daartoe bestemde openbaar register.

6. Iedere delegatie maakt per kalenderjaar een rapportage over de wijze waarop de code wordt nageleefd , legt dit overzicht van kostenposten en terugstortingen ter beoordeling voor aan een onafhankelijke deskundige en maakt zowel deze beoordeling als de rapportage uiterlijk 1 oktober van het daaropvolgende jaar openbaar.