Vereniging van Effectenbezitters


Certificering Telegraaf onder vuur

Persbericht | 03-02-2005

Het Administratiekantoor van De Telegraaf geniet niet het vertrouwen van de certificaathouders van het uitgeverijconcern. Dat is de uitkomst van de heden (donderdag 3 februari 2005) gehouden certificaathoudersvergadering. De VEB vertegenwoordigde in deze vergadering ruim 3,8 miljoen certificaten (beurswaarde 76 miljoen euro) en daarmee ongeveer tweederde van de aanwezige en vertegenwoordigde certificaten.

De VEB heeft het bestuur van de Stichting Administratiekantoor (hierna: STAK) eerst vragen gesteld over het functioneren in de afgelopen jaren. Daaruit kwam naar voren dat het STAK-bestuur nog nooit in de aandeelhoudersvergadering vragen heeft gesteld en nog nooit tegen een bestuursvoorstel heeft gestemd. Ten aanzien van de voorstellen tot aanpassing van de certificering, moest de VEB constateren dat het STAK Telegraaf op diverse punten tegen de Code Tabaksblat ingaat. Zo wordt het beschermingskarakter van de certificering gehandhaafd (IV.2.1.), krijgen certificaathouders geen aanbevelingsrecht bij de benoeming van STAK-bestuursleden en worden geen bindende steminstructies geaccepteerd.

Conform de Code Tabaksblat moet een STAK-bestuur primair handelen in het belang van certificaathouders. In antwoord op vragen van de VEB bleek dat het STAK-bestuur nog geen analyse had gemaakt die punten waarop De Telegraaf afwijkt van de Code Tabaksblat. Desgevraagd bleek ook dat vier van de vijf bestuursleden van het STAK nog nooit een andere aandeelhoudersvergadering heeft bijgewoond dan die van De Telegraaf.

Het STAK-bestuur verdedigde de certificering bij De Telegraaf aanvankelijk door te wijzen op het gevaar van absenteïsme, waarbij een klein deel van het aandelenkapitaal de stemming in de aandeelhoudersvergadering naar zijn hand kan zetten. Dat argument is naar het oordeel van de VEB niet steekhoudend. De Telegraaf kent immers een grootaandeelhouder met ruim 29 procent van de aandelen (familie Van Puijenbroek) en drie aandeelhouders met belangen tussen vijf en tien procent. Als die aanwezig zijn ligt de presentie al op minimaal 45 procent. Juist bij De Telegraaf is het argument van absenteïsme derhalve niet valide.

Verder bleek dat noch het STAK noch De Telegraaf zelf de afgelopen jaren inspanningen heeft gepleegd om de presentie te vergroten. De mogelijkheden van proxy voting, gebruik van het Communicatiekanaal (SCA), de registratiedatum of een aandeelhoudersbulletin zijn niet benut. Bovendien zouden er via quorumvereisten betere mogelijkheden bestaan om het absenteïsme-risico te beperken.

Het STAK-bestuur gaf aan dat certificering een noodzakelijk kwaad was en dat zij naar aanleiding van deze certificaathoudersvergadering de noodzaak van certificering bij De Telegraaf zou bespreken. Bovendien zullen de gedane suggesties om de presentie te vergroten worden bestudeerd en met de vennootschap besproken. De VEB heeft op zich waardering voor de open opstelling en de correcte beantwoording van vragen.

Aan het eind van de vergadering heeft de VEB evenwel tegen de wijzigingsvoorstellen van het STAK gestemd. Bovendien sprak de VEB, namens ongeveer tweederde van de vertegenwoordigde certificaathouders, uit geen vertrouwen te hebben in het bestuur van het Administratiekantoor van De Telegraaf. Dit is ingegeven door het ontbreken van aanwijzingen dat het STAK-bestuur in het verleden actief en kritisch de aandeelhoudersrechten heeft uitgeoefend en de omstandigheid dat de achtergrond van de personen niet lijkt aan te sluiten op de nieuwe doelstelling van Administratiekantoren.

Het STAK-bestuur heeft nog niet aangegeven welke conclusies zij trekt uit het afstemmen van het wijzigingsvoorstel en het opgezegde vertrouwen. Na de certificaathoudersvergadering van Wessanen op 12 januari jl. is dit de tweede maal dat de certificaathoudersvergadering het vertrouwen opzegt in het bestuur van het administratiekantoor.