Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Leden ANGO en DVN kunnen zich zonder acceptatieproblemen aanvullend verzekeren bij AGIS-zorgverzekeringen
---

Met de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) en de Diabetes Vereniging Nederland (DVN) zijn de overeenkomsten inmiddels rond: de leden van deze twee grote patiëntenverenigingen kunnen zich zonder acceptatieproblemen aanvullend verzekeren bij AGIS-zorgverzekeringen.

Op 23 december tekenden de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), ANGO en Agis Zorgverzekeringen een intentieverklaring waarmee een goede en betaalbare zorgverzekering (zonder acceptatieproblemen) voor chronisch zieken en gehandicapten een feit werd.
Met een proef onder leden van de ANGO (telefoon 033 - 4654343) en de DVN (telefoon 033 - 4630566) worden specifieke behoeften, mogelijkheden en wensen concreet gemaakt. Agis heeft toegezegd geen risicoselectie toe te passen; iedereen is welkom.

In het huidige zorgdebat worden in de ogen van zowel de CG-Raad als Agis de belangen van chronisch zieken en gehandicapten onvoldoende onderkend. Zowel met de invoering van de basisverzekering in 2006 als met de toepassing van de No Claim in 2005 zijn negatieve effecten op het niveau van inkomenseffecten én zorgkwaliteit te verwachten.

Voor de CG-Raad is het uitgangspunt dat de zorgvráger centraal moet staan. Daarom zal Agis - samen met de patiëntenverenigingen - een nieuw, aanvullend verzekeringspakket samenstellen waarmee elke groep het best gebaat is.

In Nederland leven circa twee miljoen chronisch zieken en gehandicapten. Een groot deel van hen heeft problemen met hun ziektekostenverzekering. Wanneer een gehandicapte of zieke van zorgverzekeraar wil veranderen, dan kan hij voor een aanvullende verzekering vaak niet elders terecht. Ziektekostenverzekeraars zijn verplicht om mensen voor het basispakket te accepteren. Dat geldt echter niet voor de aanvullende verzekering.

Agis en de CG-Raad bieden nu -met de proef via de ANGO en de DVN- een aanvullende verzekering voor iedereen, en tegen dezelfde prijs. Dat is haalbaar door belangen te bundelen. Voor grote groepen patiënten met dezelfde aandoening, die allemaal soortgelijke behandelingen nodig hebben, kunnen goedkopere contracten met ziekenhuizen en andere centra afgesloten worden. Door zorginkoopvoordelen rechtstreeks ten goede te laten komen aan de verzekerden die via de ANGO en de DVN een polis bij Agis afnemen, blijven de premies betaalbaar.

Verdere informatie: Agis, Sabine van Aken of Rieke Celebi, 030 - 212 24 32.

(Geplaatst: 3 februari 2005)

---