Gemeente Tilburg

3-2-2005
Intentieverklaring voor aardgasbussen in Tilburg Gemeente en Werkgroep Natuur en Milieu ondertekenen vanavond als eerste

Vanavond tekenen Loet Visschers, namens de gemeente Tilburg, en Michel Jehae, namens de werkgroep Natuur en Milieu, als eerste de intentieverklaring voor aardgasbussen in Tilburg. Zij zullen dat doen tijdens het Milieucafé in Paradox, dat vanavond om 20.30 uur begint.

Met de Intentieverklaring wordt een beroep gedaan op de provincie Noord-Brabant om in het programma van eisen voor de concessieverlening voor het stadsvervoer in Tilburg uit te gaan van een pilot waarbij álle bussen rijden op aardgas. De bedoeling is dat nog meer maatschappelijke partijen de Intentieverklaring in de komende weken gaan ondertekenen.

Wethouder Visschers: Op 22 februari praat de provincie over het openbaar vervoer in Brabant. Zij zijn bevoegd het programma van eisen voor de provinciale openbaarvervoer concessie vast te stellen. Met deze Intentieverklaring willen we aangeven dat het stadsvervoer in Tilburg op aardgas een substantiële verbetering voor de luchtkwaliteit in Tilburg zou betekenen. En dat in Tilburg ervaring kan worden opgedaan met duurzame mobiliteit in Noord Brabant. Ook wordt hiermee een eerste stap gezet in de overgang naar duurzame brandstoffen.

Luchtkwaliteitsplan
Op 13 december 2004 heeft de raad van de gemeente Tilburg het luchtkwaliteitsplan vastgesteld. Dit plan is opgesteld omdat in Tilburg de plandrempel uit het besluit luchtkwaliteit voor bepaalde luchtverontreinigende stoffen wordt overschreden. De belangrijkste veroorzaker van die verontreiniging is het (toenemende) autoverkeer. Er is een pakket van maatregelen opgesteld dat in onderlinge samenhang uitgevoerd moet worden om in 2010 te voldoen aan de eisen van het besluit luchtkwaliteit en daarmee aan de eisen uit de Europese richtlijn luchtkwaliteit. Één van de maatregelen die expliciet in het plan genoemd wordt is het rijden op aardgas door de stadsbussen. Dat levert substantiële beperking van de uitstoot van stikstofdioxide, en fijn stof door het verkeer op. Als niet voldoen aan de eisen uit het besluit luchtkwaliteit zou betekenen dat Tilburgers bovenmatig worden blootgesteld aan voor de gezondheid schadelijke stoffen. Ook zou dit mogelijk betekenen dat ruimtelijke ontwikkelingen in de stad geen doorgang kunnen vinden en de economische kracht van de gemeente Tilburg daarmee afneemt.