Gasunie

GASBEURZEN IN NEDERLAND EN BELGIE VAN START

AMSTERDAM - 3 februari 2005. De energiebeurs APX heeft vandaag in nauwe samenwerking met Gas Transport Services B.V. (GTS), de netbeheerder van het landelijke aardgastransportnet in Nederland, de eerste Nederlandse gasbeurs gelanceerd. In België is een vergelijkbare beurs van start gegaan, waarbij APX samenwerkt met de Belgische netbeheerder Fluxys. De Nederlandse gasbeurs is gevestigd op het virtuele handelsplatform TTF van Gas Transport Services, de Belgische gasbeurs op de 'Zeebrugge-Hub'.

Op de eerste dag zijn zeven marktpartijen toegetreden, een aantal handelstransacties zijn vanochtend afgesloten. De beurzen (APX Gas NL en APX Gas ZEE) zijn geïntegreerd met een al bestaande gasbeurs in het Verenigd Koninkrijk. De gasbeurzen bieden de mogelijkheid van on-line transacties via internet, op anonieme basis, en met volledige 'clearing' (financiële afwikkeling). Op de beurs kan men kortetermijn producten, zoals individuele dagen ('day-ahead') verhandelen.

De lancering van de beurzen is een belangrijke stap in de liberalisering van de Europese gasmarkt. Deze handelsplaatsen creëren transparantie in de markt en zorgen voor richtinggevende prijsindexen. Daarnaast biedt de beurs deelnemers mogelijkheden om flexibiliteit in hun portfolio's te vergroten. Dit maakt het makkelijker voor marktpartijen om te profiteren van de voordelen van de geliberaliseerde markt.

APX Gas NL is gevestigd op de Title Transfer Facility, een handelsplatform van GTS. De TTF is een snelgroeiend Nederlands handelsknooppunt voor gas, waar momenteel een volume ter grootte van 10 % van de Nederlandse gasconsumptie wordt verhandeld. De Minister van Economische Zaken heeft de APX officieel 'aangewezen' als Nederlandse gasbeurs. APX en GTS hebben een overeenkomst getekend waarbij waarin GTS deze beurs ondersteunt en faciliteert.

De uitbreiding met gasbeurzen op het Europese continent bouwt voort op de positie die APX al in 2003 verworven had in het Verenigd Koninkrijk. APX zet hiermee een verdere stap op weg naar een leidende positie in Europa als geïntegreerd handelsplatform voor gas.

Contact APX Group Nanke Kramer Tel. +31 20 3054000 Mobile tel.: +31 6 52492676 Fax +31 20 3054001 n.kramer@apxgroup.com Contact Gas Transport Services Chris Glerum Tel: +31 50 3626000 Mobile: +31 6 55376092 C.E.Glerum@gasunie.nl