Gemeente Breda

GGA - regio Breda investeert flink in verkeersprojecten

Ruim 14 miljoen euro voor verkeersprojecten

De twaalf gemeenten in de GGA-regio Breda zijn akkoord gegaan met een integraal pakket aan maatregelen om in 2005 de verkeerssituatie in de regio Breda te verbeteren. In het portefeuillehoudersoverleg Verkeer en Vervoer hebben de wethouders afgelopen woensdag hun goedkeuring gegeven aan ruim 40 infrastructurele projecten en een zeker zo grote hoeveelheid zogenaamde mensgerichte maatregelen. Deze projecten en maatregelen kosten samen ruim 14 miljoen euro, verdeeld over de twaalf gemeenten. De provincie heeft hiervoor voor de GGA-regio Breda een bijdrage van 3,1 miljoen euro beschikbaar.

De GGA-regio Breda (Gebiedsgerichte Aanpak) staat voor de samenwerking op het gebied van verkeer en vervoer. Hieraan nemen twaalf gemeenten deel: Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem, Zundert. Ook de provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en de politie Midden en West Brabant maken deel uit van de GGA-regio Breda.

Pakket maatregelen
De belangrijkste infrastructurele projecten uit het pakket aan maatregelen bestaan uit: de aanleg van 60 km/uur gebieden buiten de bebouwde kom, de aanleg van 30 km/uur gebieden binnen de kernen, de aanleg van fietsvoorzieningen, de aanleg van bushaltes en het Duurzaam Veilig inrichten van een aantal wegen. Daarnaast is het opvallend dat de regio veel geld investeert in de zogenaamde mensgerichte maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Zo investeren de gemeenten in het Brabants Verkeersveiligheids Label voor scholen en ondersteunen zij de regionale fietsverlichtingsactie.

Bereikbaar, leefbaar en veilig
De GGA-regio Breda heeft voor de komende vijf jaar een beleidsagenda opgesteld. Deze agenda is tot stand gekomen na een uitgebreide probleeminventarisatie in de regio. De betrokken partijen gaan primair uit van een regionale benadering en streven gezamenlijk en in samenhang naar een bereikbare, leefbare en verkeersveilige regio. De komende jaren zullen in nauwe samenwerking met de provincie en Rijkswaterstaat regionale maatregelpakketten worden opgesteld.

Accenten
In 2005 ligt het accent nog vooral op lokale verkeersprojecten. Vanaf 2006 worden in de regio de samenhangende problemen aangepakt waarbij aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de bereikbaarheid, het verder uitbouwen van het regionaal fietspadennet en het behouden van een basisvoorzieningenniveau voor het openbaar vervoer waardoor vanaf 2006 voornamelijk sprake zal zijn van projecten met regionale betekenis. De regio wil blijvend inzetten op verkeersveiligheid, met een accent op mensgerichte maatregelen.

De provincie neemt in het 1e kwartaal van 2005 een besluit over de toekenning van de cofinanciering.



Gemeente Breda