Ingezonden persbericht


Campina introduceert een revolutie in gezond én lekker eten: vlees van zuivel

Tilburg, 3 februari 2005 Vandaag introduceert Campina een nieuwe variatie op vlees, die vanaf maandag in het schap van de supermarkt ligt: VALESS. Dit nieuwe product is bereid uit verse zuivel en voedingsvezels, en bevat minder vet en relatief meer meervoudig onverzadigde vetzuren dan vlees. Met VALESS komt Campina tegemoet aan de wens van veel vleesetende Nederlanders om gezond en minder vlees te eten, mits er een gemakkelijk maar vooral lekker alternatief voorhanden is. Tot op heden was dit laatste een probleem voor vleeseters. VALESS ziet eruit als een stukje vlees, is lekker en gezond en biedt daarom een gemakkelijke en verantwoorde variatie op vlees.

VALESS is ruim twee jaar geleden ontwikkeld door Campina. VALESS wordt bereid door de stremming van magere melk. Door de toevoeging van natuurlijke voedingsvezels heeft VALESS een verrassend stevige bite, net als vlees of kip. Uit recent onderzoek, gehouden onder 995 personen van 15 t/m 65 jaar in opdracht van Campina, blijkt dat het voor 80% van de ondervraagden geen probleem is om minder vlees te eten, mits er een lekker en gemakkelijk alternatief voorhanden is. Iets minder dan de helft is van mening dat de huidige vleesvervangers minder goed smaken dan vlees. Uit het onderzoek blijkt dat dit een belangrijke reden is om vlees niet te vervangen door een gezonder alternatief.

Stevige bite en pittige smaak
Hoewel onze voedingsgewoonten steeds ongezonder worden, vindt toch bijna 90% van de Nederlanders een gezonde leefstijl belangrijk, zo blijkt uit het onderzoek. Het merendeel van hen (73%) zegt dat het ook daadwerkelijk lukt om invulling te geven aan een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld door minder vlees te eten. In de praktijk blijkt het voor vleeseters niet eenvoudig vlees te laten staan omdat er geen lekker alternatief verkrijgbaar is. Vanaf volgende week is er geen drempel meer. Met VALESS brengt Campina een gezond én lekker alternatief voor vlees bij de warme maaltijd. VALESS bevat slechts 4% vet (9% voor de gepaneerde varianten) en relatief meer gezonde vetzuren. VALESS is bovendien cholesterolvrij en rijk aan calcium, en bevat hoogwaardig eiwit. Hartige kruiden geven VALESS een lekkere, pittige smaak. Tevens is VALESS voedzaam en licht verteerbaar. Alle VALESS-varianten zijn eenvoudig en snel te bereiden in de pan, wok of oven.

Minder verzadigde vetzuren
Doordat Nederlanders niet gevarieerd genoeg eten en ook meer eten dan nodig is, is de levensverwachting gemiddeld 2 jaar korter dan wanneer we gezond zouden eten. Dit concludeert het RIVM in zijn rapport Ons eten gemeten van september 2004. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat er veel gezondheidswinst te behalen is door een gezondere voeding en leefstijl. Het verminderen van de hoeveelheid verzadigde vetzuren in de voeding is een van de speerpunten om de voeding te verbeteren. Ongeveer 40% van het vet in vlees bestaat uit verzadigde vetzuren, waarmee vlees verantwoordelijk is voor een aanmerkelijk deel van de dagelijkse inname van verzadigde vetzuren. Minder vlees eten draagt bij aan de gezondheid. Vlees en vleesproducten zijn weliswaar belangrijke bronnen van eiwit, ijzer en vitamine B, maar het is geen enkel probleem om vlees af en toe te vervangen.

Campina
Campina is een internationale coöperatieve onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van zuivel- en zuivelverwante consumentenproducten en hoogwaardige ingrediënten voor de voedings- en farmaceutische industrie. Campina telt ongeveer 6.900 werknemers en heeft een jaaromzet van circa EUR 3,7 miljard. De onderneming bezet topposities in de markten waarin ze actief is met consumentenmerken als Campina, Landliebe en Mona. Daarnaast opereert Campina wereldwijd met zijn groep Industriële Producten. Deze ingrediëntengroep, met de divisie DMV International, is een succesvolle partner voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.