European Union

IP/05/135

Brussel, 3 februari 2005

Staatssteun: Nederlandse vrijstelling afvalstoffenbelasting voor baggerspecie is geen staatssteun

De Europese Commissie heeft besloten dat een Nederlandse belastingvrijstelling voor baggerspecie uit openbare en particuliere wateren geen staatssteun is. Deze belastingvrijstelling geeft geen selectief voordeel aan bepaalde ondernemingen en is volledig in overeenstemming met de Nederlandse beleidsdoelstelling om het baggeren van openbare wateren aan te moedigen. Doel van de afvalstoffenbelasting is de aangeboden hoeveelheid afval te beperken, maar voor baggerspecie heeft dit geen zin.

In Nederland moet belasting worden betaald voor afval dat wordt gestort. Doel daarvan is de hoeveelheid afval te beperken. Deze doelstelling geldt echter niet voor baggerspecie. Het overheidsbeleid is in Nederland juist erop gericht om de openbare wateren te verbeteren en dus te blijven baggeren of zelfs meer te gaan baggeren. Dit is dan ook het belangrijkste verschilpunt tussen baggerspecie en andere afvalstoffen. De Commissie kwam tot de bevinding dat deze belastingvrijstelling in de logica en het opzet van het Nederlandse belastingsstelsel past. Bovendien is er geen selectief voordeel voor bepaalde ondernemingen. Daarom vormt deze maatregel geen staatssteun in de zin van het EG-Verdrag, dat staatssteun verbiedt die de mededinging verstoort (artikel 87, lid 1).

De Commissie constateert voorts dat vooral overheden en openbare of particuliere havens die de openbare wateren moeten openhouden, bij deze maatregel baat hebben.

In haar besluit houdt de Commissie ook ermee rekening dat de overheden geen vat hebben op de aanvoer van organisch materiaal omdat veel van dit materiaal het land binnenkomt via Rijn, Maas en Schelde. De vervuiling is vaak historisch en is uit diverse bronnen afkomstig, zodat slechts hoogst zelden de individuele vervuilers kunnen worden opgespoord en aansprakelijk gesteld. Onder die omstandigheden kan een belasting op het storten van baggerspecie geen enkele impact hebben op de geproduceerde hoeveelheid afval. Deze belasting kan juist ertoe leiden dat de vervuilde baggerspecie langere tijd op dezelfde plaats blijft.

Zo'n 10% van alle baggerspecie is reinigbaar, zodat deze ten dele opnieuw kan worden gebruikt als bv. bouwstoffen. Nederland wil deze doelstelling halen door stortplaatsexploitanten een Minimum Verwerking Standaard (MVS) op te leggen.