Nationaal Comite 4 en 5 mei


5 mei 'Dag van de Vrijheid'

Het karakter van 5 mei wordt niet gewijzigd.

5 mei 'Dag van de Vrijheid', bevrijdingsdag

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft niet het voornemen om het karakter van de vijfde mei te wijzigen. Wel is het nadrukkelijk de bedoeling om ook organisaties die actief zijn op het gebied van de multiculturele samenleving te betrekken bij de activiteiten op 5 mei.

Op de door het kabinet belegde conferentie âBreed Initiatief Maatschappelijke Bindingâ, op 26 januari in de Ridderzaal in Den Haag, is gesproken over initiatieven die de samenhang in onze samenleving kunnen bevorderen. Aan de orde kwam de vraag welke betekenis de jaarlijkse nationale feestdag 5 mei daarbij zou kunnen hebben.

Sinds het lustrumjaar 1995 wordt op 5 mei stilgestaan bij de bevrijding, maar ook bij de vrijheid die we vandaag de dag mogen genieten. We stellen ons de vraag of we ons voldoende inspannen voor die kostbaar herwonnen vrijheid, waarvoor zoveel offers zijn gebracht. We denken na over de democratische rechtsstaat, die onze vrijheid waarborgt. Naar onze overtuiging moeten we dat doen met alle burgers van Nederland, want met elkaar zijn we verantwoordelijk voor de vrijheid van vandaag en morgen.

Op 5 mei geven we de fakkel van de vrijheid door van generatie op generatie, van mens naar mens, ongeacht politieke of religieuze overtuiging, ras, geslacht en levensovertuiging, zoals geformuleerd in artikel 1 van de Grondwet.

Daarom heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei tijdens de conferentie op 26 januari organisaties die actief zijn op het gebied van de multiculturele samenleving uitgenodigd om ook mee te doen aan 5 mei. De uitnodiging is door veel aanwezige organisaties aanvaard. De minister-president heeft namens de ministerraad het Nationaal Comité 4 en 5 mei voorts gevraagd om aandacht te besteden aan dit onderwerp bij de invulling van de dag van de vrijheid in de komende jaren.