Gemeente Hengelo

Hengelo, 02 februari 2005

College van B&W Hengelo zet in op maatwerk reïntegratie

Meer mensen aan het werk

Het aantal mensen dat dankzij een reïntegratieproject uit de bijstand is gekomen, is in Hengelo relatief hoog. De uitstroom is bij algemene reïntegratiebedrijven iets groter dan bij de bedrijven die zich op specifieke doelgroepen richten. In 2004 zijn 468 mensen een traject ingestapt, waardoor er 65 een vaste baan hebben gekregen. Dat is 14%, terwijl het landelijk gemiddelde op 10% ligt.

De uitstroom uit de bijstand zou echter nog hoger kunnen worden, meent het college van burgemeester en wethouders. Wethouder Bert Otten vindt het verheugend dat reïntegratie ook sociaal activeert: Deze mensen vinden hun situatie verbeterd, ze hebben meer sociale contacten en zijn optimistischer over hun toekomst op de arbeidsmarkt.

Mede op basis van een onderzoek naar het reïntegratiebeleid kiest het college een aantal hoofdlijnen. Het zet in op maatwerk voor gedifferentieerde doelgroepen. Er wordt samenwerkt met een beperkt aantal reïntegratiebedrijven en met scherpere afspraken. Uitgangspunt is dat de activiteiten gericht zijn op duurzame uitstroom. Gesubsidieerde arbeid blijkt ook goed te werken. Belangrijk is ook om meer in te zetten op handhaving. Ten slotte wil het college meer kruisverbanden leggen tussen economisch en sociaal beleid.

Tevreden cliënten

De cliënten beoordelen de reïntegratieaanpak positief. De (ex-)deelnemers blijken redelijk tevreden over de invulling van de trajecten. Het gemiddelde rapportcijfer voor reïntegratiebedrijven is 7,3.

Het rapportcijfer voor de Sociale Dienst is begrijpelijkerwijs omdat de Sociale Dienst ook controleert wat lager (6,9). Overigens is deze uitslag vergelijkbaar met andere gemeenten. Veel waardering is er voor de bejegening door het personeel, wachttijden, openingstijden en duidelijkheid van de formulieren. De telefonische bereikbaarheid laat nog wel te wensen over. Inmiddels is hiervoor een verbetertraject ingezet.