Gemeente Breda

Gemeente pakt jeugdwerkloosheid aan

Het college van burgemeester en wethouders gaat optreden als ambassadeur om de jeugdwerkloosheid in deze stad te bestrijden. Daartoe gaat het college het probleem bespreekbaar maken bij werkgevers. Het college wil voorkomen dat deze groep Bredanaars langdurig afhankelijk wordt van een uitkering. In 2004 is het aantal jongeren tot 23 jaar dat staat ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) als werkzoekend, met zon 5% gestegen tot 662. Er zijn verschillende initiatieven om deze bestrijding gezicht te geven.

Brede aanpak
De gemeente Breda heeft tot nu toe een aantal initiatieven genomen bij de aanpak van werkloosheid onder Bredase jongeren. Zo heeft zij samen met het CWI het jongerenloket Flits ingesteld, heeft zij speciale trajecten voor jongeren en voor jonge moeders ingekocht. Ook werkt de gemeente samen met het ROC en de BBA om jongeren toe te leiden naar de functie van buschauffeur en heeft ze samen met het ROC een jeugdbanenplan ontwikkeld in West-Brabant. Tot slot kent Sociale Zaken een work First' aanpak voor jongeren, hetgeen betekent dat zij, direct nadat zij zich bij het CWI hebben gemeld voor werk en/of een uitkering, op een werk-leertraject worden geplaatst van tenminste 20 uur per week.

Ambassadeursschap
Naar aanleiding van een bijeenkomst die vorig jaar juni is georganiseerd door het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid en de Taskforce Jeugdwerkloosheid is het plan maatschappelijk werkgeverschap' ontwikkeld, dat vanaf 1 februari wordt uitgevoerd door K*pabel. Kern daarvan is dat werkgevers bereid worden gevonden om vacatures beschikbaar te stellen voor jongeren die van een bijstandsuitkering afhankelijk zijn. Doel is om in 2005 50 vacatures ook daadwerkelijk te vervullen. Hierbij wordt intensief samengewerkt met het jongerenloket Flits. Om dit plan te ondersteunen gaat ieder lid van het college optreden als ambassadeur in de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Collegeleden maken jeugdwerkloosheid bespreekbaar bij contacten en bedrijfsbezoeken, waarbij ze dan expliciet aandacht vragen voor vervulling van vacatures door jongeren. Dit kan direct worden gevolgd door een afspraak met K*pabel over de vervulling van vacatures.

Breda, 3 februari 2005