Productschap Margarine


03.02.2005

Europese Unie besluit tot uitbreiding TSE-testen bij geiten

Het Permanent Comité voor Voedselveiligheid en Diergezondheid van de EU heeft op woensdag 2 februari 2005 besloten dat slachtgeiten net als runderen getest moeten worden op TSE. TSE staat voor overdraagbare (transmissible) spongiforme encefalopathieën, een groep ziekten waartoe scrapie en BSE behoren. De Europese Commissie wil 30 euro meebetalen aan iedere test.

Aanleiding voor de maatregel is het eerste geval van BSE bij geiten. Het betrof een geit die in 2002 in Frankrijk is geslacht maar waarvan pas onlangs de diagnose BSE definitief is vastgesteld. De Europese Commissie wil nu snel een beter beeld krijgen in welke lidstaten TSE bij geiten veel voorkomt en in welke mate.

Tot dusverre werden in ons land bij geiten alleen de kadavers steekproefsgewijs getest. Afgelopen december besloot de EU ook al dat alle dieren die positief zijn getest op TSE, aanvullend getest gaan worden om een onderscheid te maken tussen BSE en scrapie. Nederland moet nu ook alle slachtgeiten boven de 18 maanden gaan testen. Het gaat om jaarlijks 5.000 à 10.000 geiten. Voor enkele landen is een minimumaantal vastgesteld. Frankrijk gaat ten minste 93.000 geiten testen, Spanje 145.000.

Het Permanent Comité verhoogde ook het aantal te testen geitenkadavers. Voor ons land betekent dat een verhoging van 500 naar 1000. Het Comité zal de uitbreiding van het aantal TSE-testen binnen een jaar evalueren. Nederland en ook enkele andere landen hebben daar sterk op aangedrongen.