FNV

Nederland verdient beter

Werkgevers halveren bijdrage kinderopvang

De nieuwe Wet Kinderopvang is voor veel werkgevers aanleiding om hun werkgeversbijdrage aan de ouders te halveren. Dat blijkt uit de eerste 95 CAO-afspraken die bij de FNV zijn binnengekomen. Vorig jaar gaf nog ongeveer de helft van de werkgevers ook een bijdrage als de werkgever van de partner niet meebetaalde. Nu is dat nog maar 15 procent.

De Wet Kinderopvang gaat ervan uit dat beide werkgevers een zesde van de kosten kinderopvang voor hun rekening nemen. Als één werkgever niet meebetaalt moeten de ouders het geld zelf opbrengen. De overheid geeft hiervoor weliswaar een compensatie, maar doet dit slechts gedeeltelijk. Bij een hoger gezinsinkomen wordt deze compensatie lager en na 2008 wordt deze zelfs voor mensen met een gezinsinkomen van 45.000 euro en hoger afgeschaft.

In de oude situatie werd nog in de helft van de afspraken rekening gehouden met het feit dat de werkgever van de partner niet meebetaalt. Nu blijkt dat werkgevers hier massaal vanaf zien.

Veel ouders met een partner waarvan de werkgever niet meebetaalt gaan er hierdoor op achteruit. Vooral de hogere inkomens vanaf 45.000 bruto euro per gezin gaan flink meer betalen als een of twee werkgeversbijdrage(n) ontbreken.

Bijna alle gemeenten, het Rijk, de UWV en de IND zijn per 1 januari teruggegaan naar kostendeling. In de CAO's voor het beroepsgoederenvervoer en de schoonmaak is nog steeds niets geregeld voor de kinderopvang. CAO's waarin ook voor de partner wordt meebetaald zijn bijvoorbeeld ABN-Amro en Kliq.

De FNV roept werkgevers die nog geen regeling hebben op om met onze bestuurders om de tafel te gaan zitten en zo snel mogelijk tot een regeling te komen.

Ongeveer driekwart van alle werknemers heeft een regeling voor kinderopvang bij zijn of haar werkgever. Dat betekent dat voor een kwart van de werknemers dit nog niet geregeld is.

3 februari 2005