Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zelforganisaties in opmars

In het kader van het 10-jarig bestaan organiseert het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO) verschillende activiteiten, waaronder een tiental SMO-colleges, conferenties en themabijeenkomsten over actuele onderwerpen in onze multiculturele samenleving.

Op donderdag 3 februari 2005 organiseert het SMO in het Van der Valk Hotel te Hengelo een conferentieavond met als titel Zelforganisaties in Opmars. Zelforganisaties zijn formele organisaties van minderheden, met als doel de maatschappelijke belangen van een bepaalde groep te vertegenwoordigen. De 'oude' zelforganisaties hechtten zeer aan traditie en het behoud van de eigen cultuur. Eigentijdse zelforganisaties zijn daarnaast ook gericht op integratie en participatie in de samenleving. Tijdens deze conferentieavond staat de moderne zelforganisatie centraal. Aanvang is 19.00 uur.

De inleiders van deze avond zijn de heer J.G. Kristen (provincie Overijssel) en de heer drs. W.E. Wallinga (directeur SMO). Onder leiding van Rocky Tuhuteru wordt een paneldiscussie gehouden, waarbij ook het publiek wordt betrokken. Panelleden zijn de heer drs. J.F. Hassink (wethouder gemeente Enschede), de heer H. Faal (bestuurslid Samenwerkende Provinciale Aramese Organisatie), mevrouw N. Kaya (bestuurslid Turkse Democratische Vereniging Hengelo), de heer R. Selles (adjunct-sectordirecteur welzijn Travers, stedelijke welzijnsorganisatie Zwolle) en de heer F. Rahantoknam (beleidsmedewerker Gemeente Zwolle).

Toekomstkansen

De toekomst van een zelforganisatie hangt af van zowel legitimering en nut van de doelstelling binnen een gemeenschap, alsmede van sociale en organisatorische factoren rond vernieuwing en verjonging. Het voortbestaan en de toekomstkansen van een zelforganisatie zijn sterk afhankelijk van het aantal leden, het bestuur en de manier waarop praktische zaken zijn georganiseerd. Ook een organisatie met een grote betekenis en legitimiteit krijgt het moeilijk als de organisatorische kant zwak is.
De overlevingskansen van een zelforganisatie zullen in de toekomst sterk samenhangen met voldoende financiën en goede accommodatie. Zelforganisaties worden echter geconfronteerd met de afbouw van specifiek op deze organisaties gerichte subsidieregelingen en de hardere eisen die worden gesteld voor de verstrekking van subsidie. Gemeenten zijn niet meer bereid om uit het budget voor integratie activiteiten te financieren van zelforganisaties die niet strikt binnen hun integratiedoelstelling passen. Voor de moderne zelforganisatie is het daarom zaak om meer aandacht te richten op het zogenaamde 'netwerken'. Het hebben van een netwerk met lokale overheid en algemene instellingen verhoogt het politiek vertrouwen, de politieke participatie en de zelfredzaamheid van de leden.

Aan het eind van de conferentieavond verwachten wij een antwoord te krijgen op de vraag of er toekomst is voor zelforganisaties en aan welke voorwaarden zelforganisaties moeten voldoen om hun specifieke rol in het maatschappelijke middenveld te vervullen.