Ingezonden persbericht


UITNODIGING VOOR DE PERS

Voedingscentrum start campagne tegen overgewicht bij kinderen Minister Hoogervorst trakteert gezond

31 januari 2005

Minister Hoogervorst geeft donderdag 3 februari het startsein voor de nieuwe campagne 'Gezond eten en bewegen met kinderen' van het Voedingscentrum. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal de leerlingen van basisschool De Zonnebloem in Den Haag een feestelijke traktatie aanbieden van de nieuwe traktatieposter. Met deze campagne wil het Voedingscentrum een halt toe roepen aan de verontrustende toename van overgewicht bij kinderen.

Iedereen kent de beelden van dikke Amerikaanse kinderen. Overgewicht bij kinderen is echter ook in Nederland een groeiend probleem. Het aantal kinderen met overgewicht is de laatste 20 jaar verdubbeld. Op dit moment is één op de zeven kinderen in Nederland te dik en dat aantal neemt alleen maar toe. Net als bij volwassenen, is overgewicht ook voor hen ongezond. Het vergroot onder andere de kans op hart- en vaatziekten, (ouderdoms) diabetes type 2 en gewrichtsklachten. Vooral bij kinderen kan overgewicht ook leiden tot sociaal-emotionele problemen zoals een minderwaardigheidsgevoel, eenzaamheid en gedragsproblemen. Bovendien gaat dik zijn niet vanzelf over. Uit onderzoek naar kinderen met obesitas (ernstig overgewicht) blijkt dat bijna 80% hiervan nog steeds obesitas heeft als ze volwassen zijn. Hoog tijd dus om het tij te keren!

Gezond eten en bewegen met kinderen
Het doel van de nieuwe campagne is ouders, verzorgers en leerkrachten ervan bewust te maken dat gezond eten en voldoende bewegen erg belangrijk zijn om te voorkomen dat kinderen te dik worden. Het Voedingscentrum heeft hiervoor diverse materialen ontwikkeld vol informatie, praktische tips en praktische handvatten. 'Gezond eten en bewegen met kinderen - voorkom overgewicht' wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Het is het vervolg op de activiteiten van het Voedingscentrum in 2004, gericht op ouders met peuters en medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De campagne krijgt dit voorjaar een vervolg met een magazine voor ouders met kinderen van 1 tot 8 jaar.

U kunt bij deze uitreiking aanwezig zijn. Daarvoor kunt u zich opgeven bij Arjan Huijsmans, afdeling Communicatie: telefoon (070) 306 88 65, huijsmans@voedingscentrum.nl.

Datum: 3 februari 2005
Tijd: 13.30 - 14.00 uur
Locatie: Basisschool De Zonnebloem, Hyacinthweg 3-5, Den Haag


---

Campagnematerialen


- Gratis folder 'Gezond eten Gezond bewegen met kinderen van 4-8 jaar' Deze folder is bestemd voor ouders en wordt landelijk verspreid, onder meer via wachtkamers van huisartsen, folderrekken bij bibliotheken en via jeugdartsen. Hij is ook te downloaden via www.voedingscentrum.nl.
- Boekje 'Gezond de basisschool door'
Bevat uitgebreide, praktische informatie over gezonde voeding en bewegen. Het boekje kan worden besteld door ¤ 5,00 over te maken op gironummer 4323700 ten name van het Voedingscentrum in Den Haag, onder vermelding van bestelnummer 120.
- Leaflet 'Gezond eten en bewegen op de basisschool' (4-12 jaar) Eenmalige uitgave voor scholen en oudercommissies, met onder andere adviezen over trakteren, overblijven, bewegen en voeding in de les. De leaflet is bedoeld ter ondersteuning van het schoolgezondheidsbeleid. Alle basisscholen en oudercommissies ontvangen een mailing. De leaflet is ook te downloaden via www.voedingscentrum.nl.
- Gratis traktatieposter
Poster op A1 formaat met veel voorbeelden van gezonde, lekkere en leuke traktaties van deze tijd. Te bestellen bij het Voedingscentrum.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Voedingscentrum - eerlijk over eten