Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/20050201-095213-A

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht


1 februari 2005

Pas wederopbouw v oor Darfur als bloedvergieten stopt

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zal pas geld voor wederopbouw van Darfur uitgeven als er een einde wordt gemaakt aan de hevige gevechten in dat gebied. Vredesopbouw en milieuvraagstukken, zoals het aanpakken van bijvoorbeeld de verwoestijning in Darfur, moeten vaker hand in hand gaan. Dat zegt Van Ardenne vandaag op de conferentie Water for Food and Ecosystems in Den Haag.

De conferentie over duurzaam waterbeheer voor landbouw en natuur wordt georganiseerd door het ministerie van LNV en het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO. De conferentie sluit nauw aan bij de internationaal afgesproken Millennium doelstellingen gericht op duurzame armoedebestrijding tot aan 2015. Volgens Van Ardenne is het de hoogste tijd om onze internationale verplichtingen na te komen en resultaten te laten zien. Nederland doet zijn uiterste best om aan de ambitieuze Millennium doelstellingen bij te dragen. Ons land betaalt als een van de weinige rijke landen 0,8% van het BNP aan ontwikkelingshulp. Verder heeft Nederland zich ertoe verplicht om uiterlijk 2015 in totaal 10 miljoen mensen van duurzame energie te voorzien.

Samenwerking tussen de watersector, de agrarische sector en de milieusector is van vitaal belang bij duurzame armoedebestrijding. Nederland voert diverse projecten uit waarbij sprake is van een succesvolle integratie van sectoren. In Kameroen heeft de goede samenwerking tussen lokale autoriteiten en NGO's rond de Logone rivier, de balans tussen water, landbouw en milieu hersteld. Circa 100.000 mensen wonen en leven van de rijstbouw in het Logone gebied. Ruim 300.000 schapen grazen er en jaarlijks levert de rivier 12.000 ton vis. Voor de Senegal rivier die stroomt in Senegal, Mauritanië en Mali is een samenwerking op handen om het riviergebeid te verbeteren. Geïrrigeerde landbouw, drinkwaterbeheer en milieuzorg gaan hierbij hand in hand. Door middel van een partnerschap tussen het hoogheemraadschap van de Senegal rivier, het waterschap Rivierenland Tiel en de ontwikkelingsbank FMO zal kennis worden overgedragen om het stroomgebied van de Afrikaanse rivier te beheren.