sluitend systeemvoor controle op "nevenstromen"
in diervoeder
Mime-Version: 1.0

Time : 5:58:02 PM
Date : Tuesday, February 01, 2005
Sender Name: Bemefa

Belgische diervoedersector blijft hard werken aan sluitend systeemvoor controle op "nevenstromen" in diervoeder

Naar aanleiding van het artikel dat verscheen op 31/01/05 in het Nederlandse NRC Handelsblad omtrent de vermeende milieudelicten in de veevoedersector, wenst de Belgische mengvoedersector haar standpunt te verduidelijken.

Naast de traditionele grondstoffen zoals granen, valoriseert de diervoederindustrie heel wat "nevenstromen" uit de voedingsindustrie (bietenpulp, sojakoeken, zuivelproducten,...).

Om de voedselveiligheid te waarborgen heeft de diervoederindustrie in een grondig kwaliteitscontrolesysteem (GMP) de laatste jaren speciale aandacht besteed aan deze nevenstromen. Intussen zijn er bijna 2000 bedrijven GMP-gecertificeerd.

Sedert 2003 werden een hele reeks bijkomende maatregelen getroffen: de diervoederkolom legt in haar GMP autocontrole-kwaliteitssysteem de verplichting op dat elk bedrijf in de diervoederketen zich moet registreren. In overleg met OVAM en het FAVV werden zelfs de operatoren geregistreerd die afvalstromen behandelen (bijvoorbeeld: ontpakken van koekjes). Deze operatoren moeten allen over een GMP-certificering beschikken, door onafhankelijke instellingen geverifieerd, om te mogen opereren in de diervoederkolom. Deze registratie en kwaliteitscontrole werd mede opgenomen in de GMP autocontrolegids die voor validatie werd ingediend bij het FAVV (KB Autocontrole in werking getreden op 01/01/2005).
alle stromen moeten onderworpen worden aan een risicoanalyse. Deze risicoanalyse moet de voedselveiligheid kunnen garanderen en wordt eveneens gecontroleerd door onafhankelijke instellingen. implementatie van een proactief beleid: alle grondstoffen bestemd voor de diervoederindustrie worden jaarlijks bemonsterd en geanalyseerd. De meer dan 1.500 analyseresultaten kunnen geraadpleegd worden op de website www.bemefa.be
het ontwerp KB registratie en erkenningen komt eveneens tegemoet aan de vraag van de diervoederkolom. Het FAVV zal binnenkort gaan eisen dat elk bedrijf actief in de voedingskolom zich laat registreren. Afvalstromen blijven echter onder de bevoegdheid vallen van de Gewesten. Harmonisatie tussen de federale en gewestelijke bevoegdheden is sterk aangewezen.

Aldus werkt de diervoedersector hard aan een zo sluitend mogelijk systeem. Nulrisico kan echter niet worden geboden. Daarom is het eveneens noodzakelijk dat manifeste fraudeurs hard aangepakt worden om deze malafide personen te beletten schade aan te richten aan de hele sector.