Dienstenbond CNV


Brouwer & Wielsma - Faillissement Mogelijk doorstart Erven Van der Kamp

01-02-2005

Het faillissement van Brouwer & Wielsma heeft in twee opzichten een vervelend effect. In de eerste plaats verliezen de werknemers van De Erven B. van der Kamp (dat onder de naam Brouwer & Wielsma werkt) hun baan.

In de tweede plaats betekent het faillissement voor de mensen in Heerenveen dat de verplichtingen die volgen uit het Sociaal Plan van de Brouwer Groep niet worden nagekomen.

CNV Dienstenbond en FNV KIEM hebben verzet aangetekend tegen alle faillissementen van (voormalig) onderdelen van de Brouwer Groep. Wij gaan er van uit dat het concern bewust onderdelen failliet laat gaan om onder haar verplichtingen aan het personeel uit te komen.

Het effect van het verzet is echter dat de curatoren van het failliete Brouwer & Wielsma, feitelijk niets mogen doen. Ze mogen geen afspraken maken over een eventuele doorstart, maar ze mogen ook niet het orderpakket van Van der Kamp verkopen en de boedel veilen. Omdat de opdracht van Elsevier Business Information op dit moment het meest waardevol is, was het verkopen van de opdracht de meest waarschijnlijke optie voor de curatoren. Het bedrijf in Groningen zou daarmee ophouden te bestaan.

De curatoren hebben de vakbonden dringend verzocht om het verzet tegen faillissement op te heffen. Wij hebben dat verzoek gebruikt om onszelf uit te nodigen voor overleg met de curator en gegadigden voor de Elsevier opdracht. In dat overleg hebben wij van de curator gevraagd om een aantal financiële eisen te laten vallen om een doorstart van Van der Kamp mogelijk te maken. Van de twee gegadigden voor de doorstart hebben we bekeken welke partij bereid was rekening te houden met werkgelegenheid en sociale verplichtingen aan ex-werknemers.

Dat bleek de heer Van t Ende te zijn, die met medewerking van een aantal financiers bereid is De Erven Van der Kamp met 13 werknemers voort te zetten in Groningen. Daarbij hebben we eveneens kunnen bedingen dat er een fonds wordt gevormd voor de ex-werknemers van Brouwer & Wielsma in Heerenveen. Dat fonds heeft tot doel dat de ex-werknemers toch aanspraak kunnen maken op het Sociaal Plan zoals dat met de Brouwer Groep is overeengekomen.

CNV Dienstenbond is tevreden dat we deze afspraak hebben kunnen realiseren, maar of het ook daadwerkelijk zo doorgaat moet worden afgewacht. Bij faillissement is Elsevier Business Information namelijk vrij om de opdracht elders onder te brengen. De kans dat zij dat doet is vrij groot. Zonder die opdracht is er geen sprake van een doorstart in Groningen en is er geen fonds voor de ex-werknemers van Brouwer & Wielsma. Wij hebben dan het uiterste gedaan, maar de zaak niet kunnen keren.

Uiteraard blijven wij u van de verdere ontwikkelingen op de hoogte houden. Voor specifieke informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Siegbert van der Velde; s.vandervelde@cnvdibo.nl