ECN


Petten, 1 februari 2005

Persbericht

ECN ontwikkelt meetmethode Groene Stroom

Het Energieonderzoek Centrum (ECN) in Petten heeft een meetmethode ontwikkeld om bij elektriciteitscentrales te meten hoe 'groen' de stroom is die zij produceren. De methode is afgeleid van de koolstofdateringsmethode en wordt uitgevoerd met behulp van een relatief eenvoudige bepaling van het C-14 gehalte in de brandstof.

Groene stroom wordt in Nederland voor een groot deel opgewekt door verbranding van biomassa, bijvoorbeeld van bomen en groenafval. Groene energie uit biomassa is CO -neutraal. Frits Bakker van ECN-unit Schoon Fossiel: "vooral bij mengsels van biomassa en fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld huisvuil en mengsels van fossiele- en biodiesel is het vaak ontzettend lastig om te bepalen hoeveel biomassa aanwezig is".

ECN ontwikkelt meetmethode voor groene stroom (fotograaf Frits Bakker)

Bij een experiment in juni 2004 is het rookgas in de schoorsteen van de NARGUS wervelbed verbrandingsinstallatie van de ECN-unit Biomassa met de C-14 methode de hoeveelheid 'groene' koolzuur gemeten. Op dat moment werden er ook bijstook-proeven van steenkool met diermeel uitgevoerd. Er is een goede overeenkomst gevonden tussen de berekende en gemeten hoeveelheid groene bijstook. De C-14 methode is verder toegepast op vloeistoffen (mengsels van smeerolie en frituurvet) en vaste brandstoffen zoals huisvuilfracties en kantoorafval. Ook deze resultaten daarvan waren veelbelovend.

Meer informatie over ECN, de unit Schoon Fossiel en de NARGUS
wervelbed verbrandings-installatie van de unit Biomassa is te vinden
op www.ecn.nl.

Einde persbericht

---