FNV

Agnes Jongerius beoogd opvolgster van Lodewijk de Waal

Lodewijk de Waal stelt zich niet herkiesbaar als voorzitter van de FNV. Zijn beoogd opvolgster is cao-coördinator Agnes Jongerius. Zij kreeg woensdag de steun van alle zestien bonden in de federatieraad. Het vierjaarlijkse congres van de FNV op 24 en 25 mei kiest de nieuwe voorzitter. Voor het bestuur zijn Ton Heerts en Peter Gortzak herkiesbaar. Voor de vacature kunnen de bonden tot 12 april kandidaten aanmelden bij het federatiebestuur. Het congres bestaat uit afgevaardigden van de bonden die worden aangewezen door de leden.

De 54-jarige De Waal zei woensdag na de federatieraad zijn besluit om af te treden eind 2003 al te hebben genomen om persoonlijke redenen en wegens de zwaarte van de functie. "Na twaalf jaar bestuur, waarvan acht jaar als voorzitter, wordt het tijd dat ik plaats maak voor iemand anders."

FNV Bondgenoten pleitte eerder voor een transparante verkiezingsprocedure, met een duidelijke profielschets, alvorens over personen te praten. De federatieraad steunde dat pleidooi dinsdag. De grootste FNV-bond sprak tevens uit de kandidatuur van Jongerius acceptabel te vinden.

Agnes Jongerius is vice-voorzitter van de vakcentrale en tevens cao-coördinator. In 2003 en 2004 leidde ze massale vakbondsacties en was ze tevens de belangrijkste onderhandelaar met het kabinet. Bonden prijzen haar dossierkennis en bindend vermogen.

In 1987 kwam Jongerius in dienst van de vakbeweging als bestuurder bij de Vervoersbond FNV. Vervolgens werd zij in 1990 gekozen in het bondsbestuur. In die functie was zij verantwoordelijk voor onder andere het beleid op de terreinen arbeidsmarkt, scholing en arbeidsomstandigheden.

Sinds 1 juni 1997 maakt zij deel uit van het federatiebestuur van de vakcentrale. Eerst beheerde zij de zware portefeuille sociale zekerheid. Aan haar betrokkenheid met de zwakkeren in de samenleving kon zij in die functie voluit handen en voeten geven. "Aan ieder verhaal zitten doorgaans twee kanten, maar als het gaat over gesubsidieerde arbeid en armoedebestrijding weet dat ik het gelijk aan mijn kant heb."

Na wisselingen van de wacht binnen het federatiebestuur volgde zij eerste henk van der Kolk op als cao-coördinator en vervolgens Kitty Roozemond als vice-voorzitter van de FNV. Zij bereidde in de nazomer van 2003 het Najaarsakkoord voor en bedacht vervolgens zelf dat de 1,2 miljoen leden zich daarover voor het eerst via een referendum moesten uitspreken.