Gemeente Hengelo

Rampbestrijdingsplan Akzo Nobel Hengelo

Geactualiseerd plan van kracht

Vanaf vandaag, 1 februari 2005, is het geactualiseerde rampbestrijdingsplan voor Akzo Nobel Chemicals bv in Hengelo van kracht. In dit plan zijn de taken, bevoegdheden en plannen van de brandweer, politie, geneeskundige dienst en gemeente vastgelegd, zodat iedereen weet wat hen te doen staat als er zich onverhoopt een ramp of zwaar ongeval voordoet bij het bedrijf.

De genoemde partijen hebben het rampbestrijdingsplan in nauw overleg met Akzo Nobel Chemicals bv opgesteld. Op deze manier is er een goede afstemming tussen het rampbestrijdingsplan -waarin dus de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende hulpdiensten staan vermeld- en het bedrijfsnoodplan van Akzo Nobel Chemicals bv. Het veiligheidsrapport van Akzo Nobel van oktober 2003 heeft als basis gediend voor het rampbestrijdingsplan. In dit veiligheidsrapport staan de mogelijke risicos op het bedrijfsterrein beschreven.

Omwonenden

Omwonenden in de omgeving van Akzo Nobel Chemicals bv zijn op verschillende momenten geïnformeerd over de totstandkoming en inwerkingtreding van het rampbestrijdingsplan. Het is van belang dat omwonenden goed op de hoogte zijn over de veiligheidsmaatregelen rondom het bedrijfsterrein, met name omdat zij in geval van een chloorramp aanvullende maatregelen kunnen treffen ten opzichte van de gangbare adviezen bij rampen of calamiteiten. Deze extra instructies staan achterop een speciale rampenkaart (de gele alarmkaart), die is opgenomen in de Gemeentegids van de gemeente Hengelo.

Rampbestrijdingsplan

Op basis van de Wet rampen en zware ongevallen (Wrzo) is de gemeente Hengelo verantwoordelijk voor de voorbereiding op de bestrijding van rampen en zware ongevallen op haar grondgebied. De gemeente Hengelo heeft hiervoor een gemeentelijk rampenplan vastgesteld. Het rampbestrijdingsplan voor Akzo Nobel Chemicals bv in Hengelo is een concrete uitwerking van het gemeentelijk rampenplan voor een specifiek scenario bij een specifiek bedrijf.

Het rampbestrijdingsplan is van kracht voor de duur van de periode waarin chloor wordt geproduceerd en gebruikt voor het productieproces. Medio 2006 is voorzien dat er geen chloor meer geproduceerd en/ of getransporteerd wordt bij de productielocatie van Akzo Nobel Chemicals bv in Hengelo.