Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 1 februari 2005                              |


1. Spoorverbinding BrabantStad/Breda
De capaciteit van het station in Breda moet in 2007 voldoende zijn om het spoorverkeer te kunnen opvangen. Het is onverantwoord dat de intercitytreinen tussen BrabantStad en de Randstad in 2007 zouden moeten rijden als stoptreinen. Daarom moet het 3e perron in Breda worden aangelegd. Die uitspraak van Provinciale Staten van Noord-Brabant brengen Gedeputeerde Staten ook namens de partners in BrabantStad en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven over aan de minister van Verkeer en Waterstaat, de hoofddirectie van de Nederlandse Spoorwegen, vrachtvervoerder Raillion en de beheerder van het spoorwegnetwerk Prorail. BrabantStad wil graag mee zoeken naar een oplossing voor de problematiek. Wethouder J. Niederer van Breda en gedeputeerde E. Janse de Jonge zijn bereid daarbij als gesprekspartner te functioneren.

2. Statenvragen verkeersproblematiek Breda, Oosterhout, Dongen, Tilburg
Bij het oplossen van de problemen in de wegverbinding Tilburg-Dongen-Oosterhout is het openbaar vervoer van belang. Er was een apart project, een verkenning is uitgevoerd en de statencommissie voor Verkeer en Vervoer heeft in 2003 ingestemd met de aanbevelingen. Op grond van de studie is er geen draagvlak voor een zware HOV-verbinding, wel worden er kwaliteitseisen gegeven voor de infrastructuur en dat wordt nader onderzocht in een quick-scan waarvan de uitkomsten dit jaar beschikbaar zijn. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, de heren Althuizen, Hellegers en von Meijnenfeldt (PvdA). In hun antwoord geven GS aan dat extra rijstroken voor OV, indien zij nodig zijn, ook voor de hulpdiensten belangrijk zijn, dat Tilburg en Breda bij het proces betrokken zijn en de BORDT-studie gezien moet worden als voorloper van de gebiedsgerichte aanpak in de regio. De provincie neemt daarbij de regierol op zich.

3. Regionale integrale aanpak openbaar vervoer
Het onderzoeksbureau AGV krijgt een aanvullende opdracht in het project regionale integrale aanpak openbaar vervoer. In het kader van dat project wordt op basis van de gegevens over ondermeer routes en bushaltes gewerkt aan een nieuwe concessieverlening van het openbaar vervoer. De vernieuwing daarbij is dat nauw wordt aangesloten bij de vraag naar het openbaar vervoer. Het blijkt echter dat de bestaande gegevensbestanden niet altijd voldeden aan de nieuwe kwaliteitseisen. Daarom zijn er extra activiteiten nodig. De kosten bedragen E25.000, -.

4. Milieumonitoring bedrijventerreinen Breda en Deurne
Op bedrijventerreinen in Breda en Deurne gaan 20 ondernemingen aan de slag met de milieubarometer voor het MKB van de Stichting Stimular. Zij krijgen daarbij advies over afval-, energie- water en grondstoffengebruik en vervoermanagement. Gedeputeerde Staten ondersteunen het project met een bijdrage van E36.000, -. De gemeenten Breda en Deurne nemen deel aan het project om zo kennis en ervaring op te doen met de verbrede Wet Milieubeheer. Daarbij worden milieucontroles en stimulerende maatregelen onderling afgestemd.
Het is de bedoeling de opgedane kennis en ervaring met de overige Brabantse gemeenten uit te wisselen.

5. Slotwijziging begroting 2004, wijziging begroting 2005
Gedeputeerde Staten zenden Provinciale Staten de informatieve slotwijziging van de begroting over het jaar 2004. Ook zendt het college de 4e wijziging van begroting 2005. Deze wijziging verwerkt de gevolgen van eerder door Gedeputeerde of Provinciale Staten genomen besluiten.

6. Stuurgroep Landbouw Innovatie, intensieve veehouderij
De stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) ondersteunt projecten die bijdragen aan de vernieuwing van de landbouw. Naast innovatie is ook de bevordering van de biologische landbouw een doelstelling. De stuurgroep is opgericht op grond van een convenant tussen de provincie en de NCB-O en de ZLTO. Over de periode 1999-2003 brachten de convenantpartners voor de innovatie een bedrag van E2.2 miljoen bijeen en voor de ondersteuning van de biologische landbouw was dat een bedrag van E1.3 miljoen. Er resteren daarvan voor innovatie een bedrag van E138.600,- en voor biologische landbouw een bedrag van E114.204,-. Gedeputeerde Staten stemmen er mee in dat de stuurgroep deze bedragen overhevelen naar de convenantperiode 2004-2007. Gedeputeerde Staten hebben ook ingestemd met het voorstel van de convenantpartners een eenmalige subsidie te verlenen van E175.500,- aan de Ontwikkelingsmaatschappij Intensieve Veehouderij.

7. Actieprogramma woningbouw Noord-Brabant
De stimulering van de woningbouw is een van de centrale thema's van het beleid. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in de verantwoording van het "Actieprogramma vermindering stagnatie in de woningbouw". Gedeputeerde Staten verwachten dat de woningproductie in Noord-Brabant in 2005 weer zal stijgen naar circa 8000 woningen na een absoluut dieptepunt van 5300 nieuwe huizen in 2003. Toch blijft het door de versnelling van procedures, afspraken en overleg met gemeenten en het Rijk, een betere monitoring van de ontwikkelingen op de bouwmarkt en een effectievere werkwijze bij de inzet van middelen nodig om actief in te zetten op de bevordering van de woningbouw. Gedeputeerde Staten zenden de verantwoording aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu en de Provinciale Planologische Commissie.

8. Streekplanafwijkingen
De procedure bij afwijkingen van het streekplan gaat mogelijk veranderen. Nu informeren Gedeputeerde Staten bij een afwijking van het ruimtelijk beleid de statencommissie voor Ruimte en Milieu en vraagt het college advies van de Provinciale Planologische Commissie. De statencommissie kan dan naar eigen inzicht besluiten een streekplanafwijking te bespreken. De streekplanafwijkingen zijn nu geëvalueerd.
In de periode juni 2003-januari 2005 hebben GS 31 afwijkingen van het streekplan in procedure gebracht. Daarbij adviseerde de Provinciale Planologische Commissie 7 maal negatief, de statencommissie adviseerde 22 maal pro forma, in 4 gevallen positief en in 5 gevallen in meerderheid positief. Gedeputeerde Staten constateren op grond van die evaluatie dat er geen aanleiding bestaat voor een adviserende rol van de statencommissie voor Ruimte en Milieu bij afwijkingen van het streekplan. De evaluatie wordt aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu gezonden.

9. Uitvoeringsplan PSW-arbeidsmarktadvies
Het bevorderen van de scholing van met name lager opgeleide delen van de beroepsbevolking is het centrale element in het uitvoeringsplan van PSW-Arbeidsmarktadvies. Het PSW voert het arbeidsmarktbeleid van de provincie Noord-Brabant uit. Bijdragen uit het Europees Sociaal Fonds zijn daarbij een belangrijke factor. In het kader van het programma Kennis=Meedoen zit naast aandacht voor opleidingen ook een sterk accent op de bestrijding van de jeugdwerkeloosheid. Daarnaast houdt het PSW de website www.arbeidsmarktbeleidbrabant.nl bij en is het PSW betrokken bij de uitvoering van het Pact Brabant, waarbij instellingen en organisaties in Brabant kennis en ervaringsprojecten op het gebied van arbeidsmarktbeleid uitwisselen.


10. Brabantse Museumstichting en Brabantse Regionale Geschiedschrijving
De Brabantse Museumstichting en de stichting Brabantse Regionale Geschiedschrijving krijgen een aanvullende subsidie van E34.473,-. De beide stichtingen werken aan een fusie die per 1 juni 2005 rond moet zijn en hebben een werkplan en begroting ingediend die de tekorten terugbracht van E160.000,- naar het nu toegekende subsidiebedrag.

11. Afbouwsubsidies kunsten
De stichting Capella Pratensis, het Paul van Kemenade Quintet en de stichting de Kwekerij krijgen een afbouwsubsidie van alles bijeen E52.273,-. De instellingen kunnen op grond van het Provinciaal Podiumkunstenplan 2005-2008 dat in september 2004 werd vastgesteld niet langer rekenen op een vaste jaarlijkse bijdrage van de provincie.

12. Knelpunten Zuid-Nederlandse grens
De waterhuishouding, gezamenlijke rampenbestrijding, de veiligheid Euregio Scheldemond staan op de Brabantse selectie van knelpunten langs de Zuid-Nederlandse grens die opgelost moeten worden in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. De lijst wordt onderdeel van een pakket dat namens het Zuid-Nederlands grensoverleg aan de overheden aan weerszijden van de grens wordt opgesteld.

13. Sociaal-Economisch Overleg Brabant
Er is een aantal besluiten genomen over het Sociaal-Economisch Overlegorgaan Brabant. Gedeputeerde Staten stemmen in met een protocol dat de onderlinge contacten verlopen met dit provinciale adviesorgaan. De statencommissie voor Economie, Mobiliteit en GroteStedenbeleid wordt geïnformeerd over het voornemen het SEOB advies te vragen over de uitvoering van het innovatiebeleid, het arbeidsmarktbeleid en de HRM-agenda, het provinciaal-verkeers en vervoersplan, het provinciaal milieuplan, het sociaal-cultureel plan en het programma 'naar een duurzaam Brabant'. Als eerste uitwerking vragen GS het advies van het SEOB over het innovatieprogramma.

14. Subsidieplafond innovatieve acties Brabant
In 2004, 2005 en 2006 is er voor de uitvoering van het programma innovatieve acties Brabant een subsidieplafond van in het totaal E1.350.000,- vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Subsidieaanvragen kunnen tot 1 oktober 2005 ingediend worden, de projecten moeten uitgevoerd zijn voor 30 november 2006.

15. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten keuren het bestemmingsplan Princenhage van de gemeente Breda goed, stemmen in met het bestemmingsplan Centrum Werkendam van de gemeente Werkendam, keuren het bestemmingsplan Spaarpot 1990 van de gemeente Geldrop-Mierlo gedeeltelijk goed, stellen de lijst vast van verleende verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening, verlenen een verklaring van geen bezwaar voor een gildeterrein in Aarle-Rixtel, weigeren een verklaring van geen bezwaar voor de vergroting van een woning in Woudrichem.

16. Aanvullende startnotitie MER Moerdijkse Hoek
De uitbreiding van het studiegebied voor het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek ten oosten van de HSL houdt niet in dat het college van Gedeputeerde Staten al besloten heeft dat dit terrein ook als industrieterrein wordt ingericht. Dat blijkt uit de aanvullende startnotitie voor de milieu-effectrapportage voor het toekomstige bedrijventerrein. De tweede aanvulling op de startnotitie van de MER is nodig om alle opties open te houden om niet nadien bij eventuele besluitvorming de MER-procedure te moeten herhalen. Er zal een inspraakavond georganiseerd worden over de aanvullende startnotitie op de MER-Moerdijkse Hoek.

17. Evaluatie reizigersoverleg Brabant
Het reizigersoverleg Brabant heeft in de afgelopen periode zijn bestaansrecht bewezen. Dat concluderen Gedeputeerde Staten. Het is een platform van organisaties en instellingen als de Brabantse Milieufederatie, de Fietsersbond, de Katholieke Vrouwenorganisatie dat de wensen van de reiziger in het openbaar vervoer in kaart brengt. Het ROB wordt iedere twee jaar geëvalueerd en op grond van de evaluatie hebben GS een aantal uitgangspunten voor het toekomstig functioneren van het platform vastgesteld. Het platform heeft de status van een vereniging en wordt met ingang van 1 januari 2006 verzelfstandigd.
---

Datum
1 februari 2005


---- --

VERZENDLIJST OPENBARE BESLUITENLIJST
(bijgewerkt november 2004)

OPLAGE: 360


AAN:
directeuren, directieleden, afdelinghoofden en -coordinatoren en bureauhoofden........122

VDGEM .....................................77
HAHBREG....................................76
RADLOKACT..................................42
TVLOKACT..................................34

OPBLIJST ...Abonnees openbare besluitenlijst 55

( Bibliotheek 1
( Registratie, verd. B - km. 17 1
( Fractiekamers 9


RESTANT RETOUR AFDELING COMMUNICATIE
Verdieping B - kamer 27/28


---- --