Ingezonden persbericht
928f36.jpg
ONDERZOEK TOONT AAN: 'GEMAK EN ANONIMITEIT VAN INTERNET VERLEGGEN GRENZEN PESTGEDRAG'
Planet Internet formuleert oplossingen voor online pesten
Amersfoort, 1 februari 2005 Het gemak en de anonimiteit van internet veroorzaken onder tieners ongeremder online pestgedrag dan in het werkelijke leven. Online schelden wordt door tieners vaker als een geintje gezien dan schelden in de echte wereld. Bijna een vijfde van de tieners vindt het grappig om online te pesten omdat het anoniem kan. Ook de grenzen van het taalgebruik worden verlegd: tieners durven meer via internet. Bij online pesten wordt tevens minder vaak ingegrepen (door ouders of leraren) dan in het werkelijke leven. Dit blijkt uit onderzoek van Qrius (marktonderzoeksbureau voor onderzoek onder kinderen en jongeren) onder 500 tieners in de leeftijd van 11 tot en met 15 jaar, in opdracht van Planet Internet. De provider gebruikt de resultaten van het onderzoek om jongeren, ouders en leerkrachten bewust te maken van online pesten en geeft gericht voorlichting over hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.
Op KidsPlanet, de jongerensite van Planet Internet, is daarom vanaf vandaag uitgebreide informatie over het onderwerp beschikbaar. Daarnaast vindt Planet Internet het zeer belangrijk dat ouders en leraren op de hoogte zijn van wat kinderen op het internet doen en ervaren. Met dit doel lanceerde Planet Internet in samenwerking met Ouders Online vorig jaar de sites Mijn kind online (www.planet.nl/mijnkindonline) en Mijn leerling online (www.mijnleerlingonline.nl). Vanaf vandaag is op beide sites informatie over online pesten beschikbaar, waarbij ook tips en richtlijnen worden gegeven.
ONLINE PESTEN GRAPPIG
Een derde van de tieners pest liever online dan live . Een 11-jarige respondent: Ik durf meer met MSN, je bent niet bij hem en hij kan je niet in elkaar slaan. Bijna een vijfde van de tieners vindt online pesten grappig, omdat niemand weet dat jij het doet . Iemand uitschelden per e-mail of MSN wordt door 12% van de kinderen als grapje gezien, terwijl dat bij schelden in het echte leven maar voor 7% geldt. Zo zegt een 15-jarige respondent: Ja, ik scheld wel per MSN, dan zeg je vuile slet of zo, maar dat is voor de grap . Of een 11-jarige tiener: Ik stuur wel eens iets aan kinderen die ik niet aardig vind, die stuur ik vieze teksten, erger dan rotzak , bijvoorbeeld I m gonna kill you tonight .
WEERBAAR
In tegenstelling tot de zenders vinden de ontvangers online pesten geen grap. Zo ziet 82% van alle tieners iemand uitschelden per mail of per MSN als gemeen en kwetsend en 86% vindt het opzettelijk versturen van een virus zeker geen geintje. Toch lijken tieners ook weerbaar als het gaat om online pesten: pestmails worden snel verwijderd, de zender wordt terechtgewezen of de zender wordt geblokt . De reactie van de tieners is overigens wel afhankelijk van de inhoud. Berichten met een grove of onaardige inhoud over met name familie of uiterlijk zien ontvangers duidelijk als pesten en als kwetsend. Een 11-jarige respondent: Het is ook niet leuk als je op MSN zit en steeds van die scheldwoorden in je venster krijgt.
LASTIGER INGRIJPER
Ook is het voor ouders en leraren lastiger om in te grijpen bij online pesten. Waar in het echte leven nog door 86% van de leraren wordt ingegrepen bij pestgedrag, is dat bij online pesten maar bij 43% het geval. Een kind op school kan naar de juf gaan, als je pest via internet gebeurt dat niet , aldus een tiener van 13 jaar. Van alle tieners die wel eens online zijn gepest, nam 56% zijn vrienden in vertrouwen. Daarnaast vertelde ruim een derde van de kinderen het tegen zijn ouders. Toch blijkt dat er weinig over het onderwerp wordt gesproken. Bijna driekwart van de tieners geeft aan dat pesten via internet niet een onderwerp is waar ze met ouders of leraren over praten.
TIPS EN OPLOSSINGEN
Onder leiding van televisiepresentator Danny Rook discussieerden brugklasleerlingen van het Amstelveen College vandaag met leerkrachten en experts op het gebied van (internet)gedrag over online pesten. Samen met Bob van der Meer (pestdeskundige), Justine Pardoen (Ouders Online) en Remco Pijpers (specialist kinderen/jongeren en internet) spraken de tieners over tips en oplossingen. Deze tips zijn vanaf vandaag voor kinderen terug te vinden op http://www.kidsplanet.nl, voor ouders op http://www.mijnkindonline.nl en voor leerkrachten op http://www.mijnleerlingonline.nl.
= = =
Ingezonden persbericht