Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Raadslid Bennik waarnemer in Oekraine

De beelden van de strijd tussen de presidentskandidaten Joesjtsjenko en Janoekóvitsj staan nog op het netvlies. Tentenkampen midden in Kiev, demonstraties, oranje vlaggen. Een team van Nederlandse waarnemers volgde in december de herhaling van de presidentsverkiezingen in Oekraïne, om te zorgen voor een eerlijk verloop. Een van de leden van deze missie was stadsdeelraadslid Jan Hendrik Bennik (LSG). Hij maakte een verslag van zijn ervaringen:

Wat vooraf ging
Op zondag 21 november 2004 werd in Oekraïne de tweede ronde gehouden voor de presidentsverkiezingen. Voor het eerst in dit postcommunistische land lag hier een reële keuze aan de bevolking voor, en wel tussen de regeringskandidaat Janoekóvitsj en de pro-westerse kandidaat Joesjtsjenko.

Volgens opiniepeilingen aan de ingang van de verkiezingsbureaus, zogenaamde exit polls zou Joesjtsjenko de overwinnaar zijn, maar volgens officiële voorlopige uitslagen zou Janoekóvitsj met enkele procent punten voorliggen. De waarnemersmissie van de OVSE ( Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) constateerde echter vele onregelmatigheden in het verkiezingsproces.

Uiteindelijk verklaarde het Hooggerechtshof van Oekraïne de uitslag op 3 december ongeldig en beval aan de tweede ronde te herhalen op 26 december, bij ons in Nederland beter bekend als tweede kerstdag. Mede door grote internationale inspanningen, zoals het houden van enkele ronde tafelconferenties, is hier uiteindelijk toe besloten, waar bij voorop stond dat men zich zou onthouden van geweld. De rol van Nederland als EU-voorzitter in de persoon van oud-ambassadeur Niek Biegman mag hierbij niet onvermeld blijven.

Toen mij ter ore kwam, dat men op deze tweede kerstdag misschien een tekort aan mensen zou hebben om deze verkiezingen waar te nemen, zijn bij mij een aantal bellen gaan rinkelen. Immers ik spreek de Poolse taal, die nauw verwant is aan het Oekraïens, ben regelmatig lid en voorzitter van een stembureau geweest en zou mij naar mijn mening moeten schamen, als ik niet deze kennis en ervaring zou aanbieden als verkiezingswaarnemer voor deze missie. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken was het hier mee eens en zo zat ik op woensdag 22 december in het vliegtuig met 64 andere Nederlandse waarnemers op weg naar Kiev. En dezelfde avond nog mocht ik daar op de Nederlandse ambassade kennis maken met die oud-ambassadeur, die geruisloos zo veel betekend had in de eerder genoemde ronde tafelgesprekken.
En daarna kon het echte werk beginnen. Dezelfde avond mij aanmelden bij het inschrijfbureau van de OVSE, waarbij bekend werd, dat mijn werkterrein bij Donetsk, in het oosten van Oekraïne zou zijn.

Donderdag 23 december
Vroeg uit de veren, want direct na het ontbijt moest ik weer reisklaar zijn: eerst met bagage en al naar de briefing (instructiedag) om direct daarna naar het station van Kiev te worden overgebracht, om op tijd aanwezig te zijn voor de nachttrein, die mij in een reis van 12 uur naar Donetsk zou brengen. De wachtkamers van het station in Kiev hebben prachtige plafonds en een schitterende verlichting. Ook gaat er een prachtig muziekstuk spelen, als de trein naar Moskou vertrekt, een traditie, die nog is overgebleven uit de Sovjettijd. Een groot contrast met het perron, waarop je in het pikkedonker je treinwagon moest zien vinden. Dankzij plaatselijke reisleidsters was dat uiteindelijk geen probleem.
Omdat het in een slaapcoupé moeilijk zitten is, was het dan maar gelijk slapen en dus met de kippen op stok.

Rond kwart over een 's nachts stond de trein onderweg nog even stil op een station en daar ontvouwde zich een bijna surrealistisch schouwspel. In de vrieskou zaten een drietal vrouwen weggedoken in hun bontjas op de grond te midden van manshoge speelgoedbeesten. Ze bleken in de nacht klanten af te wachten, die mogelijk een speelgoedbeest voor de feestdagen konden kopen.

Vrijdag 24 december
Aankomst in Donetsk. Voor het station stonden twee touringcars klaar, waarvan er een duidelijk een tweede hands Poolse bus was, die ons naar het hotel brachten, waar de waarnemers in de regio Donetsk werden opgevangen. Ook de plaatselijke autoriteiten lieten zich niet onbetuigd: de beide touringcars kregen politiebegeleiding met zwaailicht en sirene. In het hotel maakte ik kennis met een Russische hotelgast, die mij direct toevoegde, dat dit grondgebied "RUSSIA" was. Waarop ik hem geantwoord heb, dat ik daarvan niet op de hoogte was. Wat ik wel wist heb ik ook duidelijk verteld, namelijk dat Nikita Chroetsjow uit dit land (Oekraïne) kwam en dat dit land vroeger tot de Sovjet-Unie behoorde. Verkiezingswaarnemers nemen namelijk geen politieke standpunten in. Het enige wat tijdens de missie telt is dat de verkiezingen eerlijk verlopen. De keuze van de kandidaat is aan de Oekraïners. Ik voelde zijn waardering groeien.

Maar ik moest weg voor verdere instructie over de regio. En als je de pers en de waarschuwingen moest geloven zat ik nu in de landstreek, waar zich een broeinest voor geweld zou kunnen vormen. Het is het bolwerk van de mijnwerkers, de Janoekóvitsj -aanhangers. Tijdens de briefing kregen de waarnemers dan ook veiligheidsinstructies. Ook werd ons de lijst van stembureaus van ons rayon overhandigd. Nu werd het tijd om de locale teams te vormen, die de stembureaus tijdens de verkiezingsdag zouden gaan bezoeken. Elk team bestaat namelijk uit 2 internationale waarnemers, een tolk en een chauffeur (met auto). Mijn collega-waarnemer bleek een (Poolse) jurist uit Krakau, de tolk en chauffeur kwamen beide uit Donetsk. Gewapend met een wegenkaart en twee medewerkers, die plaatselijk bekend zijn, moest het lukken op de verkiezingsdag ons werk te doen.

25 december
Vandaag het werkgebied verkend. Omdat op de verkiezingsdag het werk bestaat uit het bezoeken van een tiental stembureaus, waarbij we op één stembureau het opengaan van het stembureau zouden waarnemen en op één stembureau de sluiting en het tellen van de stemmen zouden waarnemen, moesten we een handige route uitstippelen. Tevens moesten we uitvinden, waar telefoonkantoren zijn, omdat we met tussenpozen de ingevulde vragenlijsten zullen moeten faxen naar Kiev. Ook was het van belang, dat we die dag kennis zouden maken met de leden van het hoofdstembureau en met de commissaris van politie uit ons rayon.

Dit leverde interessante informatie op. De voorzitter van het Hoofdstembureau, die als aanhanger van Joesjtsjenko, speciaal uit West-Oekraïne was overgekomen, vertelde ons dat tijdens de laatste verkiezingsronde van november mensen in het bevolkingsregister waren opgenomen, die 50 jaar geleden al waren overleden en dat die ook hadden gestemd. Ze waren weer opgestaan! Dit feit heeft ertoe geleid, dat bij deze verkiezingsronde het kiesregister van oktober zou worden gebruikt en niet die van november. Burgers, die willen stemmen en niet in het kiesregister zijn opgenomen, kunnen zich rechtstreeks wenden tot de rechtbank, die het stemrecht op de verkiezingsdag zelf nog kan toekennen. De commissaris van politie deelde ons mee, dat vanwege alle commotie rond de presidents-verkiezingen de criminaliteit was afgenomen. Waarvan akte.

26 december E (election)-DAY (Verkiezingsdag)
Kwart over vijf opstaan; het is ten minste een uur rijden en we moeten op tijd voor de opening bij het eerste verkiezingsbureau zijn. Hoewel we al een uur tijdsverschil hebben met Nederland, komt de zon hier vroeg op, we zitten namelijk oostelijker dan Moskou. Ik hang mijn legitimatiekaart om mijn nek en doe de OVSE armband om. Zo kan iedereen zien, wie wij zijn en door wie wij zijn uitgezonden.

Na het eerste stembureau hebben we een aantal speciale stembureaus op ons lijstje staan; dit zijn vooral stembureaus in ziekenhuizen. In Oekraïne is het namelijk niet toegestaan om mensen te machtigen voor je kiezen, dus worden speciale stembureaus ingericht in ziekenhuizen, kazernes en gevangenissen. En juist in deze stembureaus hadden zich bij de vorige ronde onregelmatigheden voorgedaan, waardoor we juist de speciale stembureaus speciale aandacht zouden geven. In ons rayon betrof het alleen ziekenhuizen, waaronder een speciaal tuberculose hospitaal.

Op elk stembureau werd een aantal vragen gesteld, waarvan de antwoorden op voorgedrukte invulformulieren gedurende een aantal malen direct doorgefaxt worden naar het hoofdkantoor in Kiev. Hierdoor kreeg de OVSE gedurende de verkiezingsdag een algeheel beeld over de wijze, waarop de verkiezingen zouden verlopen en kon de OVSE onafhankelijk en vooruitlopend op de uitslag van de verkiezingen een uitspraak doen over het verloop van de procedure van de verkiezingen.

In ons rayon blijkt het redelijk goed te gaan, hoewel de kiezers nog niet erg veel ervaring hebben. Zo kwam een oude baboesjka (grootmoeder) naar de tafel van de kiescommissie om haar ingevulde stembiljet te tonen met de vraag, of zij het biljet goed had ingevuld alvorens hem in de stembus te doen. Ze bleek het biljet op een ongeldige manier te hebben ingevuld. Ingevulde stembiljetten worden niet dubbel gevouwen, zodat het mogelijk is van buiten de stembussen, die van plexiglas zijn gemaakt, te zien op wie men zijn stem heeft uitgebracht.

In ons rayon stemde meer dan 90% van de kiezers op presidentskandidaat Janoekóvitsj, die gouverneur was geweest van Donetsk. Omdat de pers geschreven had over spanningen in Donetsk vroeg ik na, of men van plan was een burgeroorlog te beginnen als Victor Joesjtsjenko gekozen zou worden, begon men te lachen. Nee de leden van het stembureau waren van plan na de verkiezingen lekker samen te gaan eten, want Oekraïners zijn een volk!En zo bleek het ook toen ik weer het station van Donetsk inging met mijn koffer: Vanuit het publiek, dat stond te kijken werd mij gevraagd, of ik uit Polen kwam. Toen ik antwoordde, dat ik uit Amsterdam kwam werd mij hartstikke bedankt en goede reis toegeroepen!

En zo komt het, dat ik voldaan de terugreis kon aanvaarden met een gevoel van trots op al die Oekraïners, die toch maar democratische verkiezingen hadden mogelijk gemaakt. En ik mocht van deze historische gebeurtenis getuige zijn. Eindelijk begint dit land te ruiken aan de vrijheid, waar wij, Nederlanders al weer 60 jaar ononderbroken van mogen genieten. Beseffen we dat nog wel en maken we nog gebruik van ons stemrecht als er verkiezingen zijn?

Voor mij persoonlijk geldt, dat we dat op z'n minst verplicht zijn aan allen, die daarvoor gestreden hebben en soms het leven er bij gelaten hebben. De vele straatnamen in Slotermeer herinneren ons aan hen.

Jan Hendrik Bennik