FNV

Geen gedwongen ontslagen bij Flextronics in Venray

FNV Bondgenoten heeft dinsdag een sociaal plan afgesloten voor het personeel van kopieermachinefabrikant Flextronics International Europe in Venray. Van de duizend medewerkers zouden er 300 boventallig worden.
"Een zeer goed resultaat", zegt vakbondsbestuurder Ralph Smeets. "Hiermee hebben we echt het sociale gezicht van de werkgever eruit weten te halen." Voor de 80 vaste medewerkers is een werkgelegenheidsgarantie tot 2007 overeengekomen. Daarnaast is er voor onvoorziene omstandigheden, zoals het wegvallen van een opdrachtgever, een traject afgesproken. Pas na het langslopen van drie herplaatsingsmogelijkheden zal er sprake zijn van een sociaal plan.

Maar ook voor de 220 flexwerkers zijn afspraken gemaakt. Voor de medewerkers met tijdelijke contracten kwamen de partijen een vorm van outplacement overeen. Daarnaast spraken zij een behoorlijk bedrag af voor een financiële vergoeding, ook voor de 130 uitzendkrachten. "En dit vinden wij heel netjes", zegt Smeets. "Want de flexwerkers vormen een groep die in dit soort situaties vaak wordt vergeten."

De 300 werknemers zouden boventallig worden, omdat de vestiging in Venray een deel van de activiteiten uitbesteedt naar Maleisië. "Maar de schade is dus zeer beperkt gebleven", zegt Smeets. "Niet alleen zijn we geen gedwongen ontslagen en een werkgelegenheidsgarantie overeengekomen, maar ook hebben we met dit sociaal kader de flexwerkers wat te bieden."