Vereniging Nederlandse Gemeenten

LOON TOPFUNCTIONARISSEN SECTOR GEMEENTEN HET LAAGST

Recent onderzoek wijst uit dat het gemiddelde jaarloon van een topfunctionaris binnen de sector gemeenten het laagst is van de (semi-)publieke sectoren (gemiddeld 77.200 ten opzichte van 89.000). Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het gemiddeld jaarloon van een topfunctionaris in de publieke sector in 2003 met 6,6% is toegenomen. Dit gemiddelde geldt ook voor de sector gemeenten. Een verklaring voor de stijging in de gemeentelijke sector is mede te vinden in de CAO-afspraken van het betreffende jaar. Alle gemeenteambtenaren kregen op 1 april 2003 een loonsverhoging van 2% en in oktober 2003 een éénmalige uitkering van 200. Ook is de eindejaarsuitkering voor gemeenteambtenaren toentertijd verhoogd met 0,25%. Naast deze CAO-verhogingen worden gemeenteambtenaren incidenteel beloond middels onder andere periodieken en bonussen.

Sinds 2002 laat de Ministerraad dit periodiek onderzoek uitvoeren naar de topinkomens in de (semi-)publieke sector. Het onderzoek moet inzicht geven in de loonontwikkeling van de topfunctionarissen en in hun loonniveaus.

Bij dit onderzoek naar de jaren 2002 en 2003 zijn loongegevens van 3.576 topfunctionarissen betrokken, waarvan 59% (2.112 topfunctionarissen) afkomstig uit de sector gemeenten. Dit grote aandeel uit de sector gemeenten kan verklaard worden doordat er in dat jaar 489 gemeenten waren en politieke bestuurders ook in het onderzoek zijn betrokken. Verwacht mag worden dat een groot deel van de respondenten uit de gemeentelijke sector burgemeesters en wethouders zijn. Andere redenen voor het hoge aantal topfunctionarissen uit de sector gemeenten is dat het onderzoek is gebaseerd op reacties van topfunctionarissen op een vrijwillige schriftelijke enquête en dat er in het onderzoek geen definitie voor topfunctionaris is gehanteerd: wie wel en wie niet als topfunctionaris is geteld, is bepaald door de respondent zelf.

Overigens zijn slechts 17 van de 248 topfunctionarissen die in het onderzoek een jaarloon van 130.000 of meer opgaven, afkomstig is uit de sector gemeenten. Het is aannemelijk dat deze personen de bestuurders en topfunctionarissen zijn uit de grootste steden.

Naast het besproken onderzoek over het niveau en de ontwikkeling van de lonen van topfunctionarissen is recent een ander onderzoek gepubliceerd over beloning in de publieke sector. Het onderzoek van de Stichting voor Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam concludeert dat de beloning van wetenschappelijk opgeleide gemeenteambtenaren 25% achterbleef bij de marktsector en de beloning van hoger opgeleiden 10%. Met het oog op de verwachte krapte op de arbeidsmarkt van met name hoger opgeleiden en academici zal de sector gemeenten in de nabije toekomst specifieke aandacht moeten hebben voor de beloning van deze groepen.