FloraHolland


Januari Februari

---

Weekbericht week 4 Bolbloemen

FLORAHOLLAND (1 febr. 2005) - Week 4 kenmerkte zich in vele delen van bloemenkopend Europa door de intrede van Koning Winter. En zoals het gezegde luidt: 'Wegen glad, handel plat'. Deze variant op het zomerse 'Vrouwen bloot, handel dood' maakte dat de prijzen weer wat verder onder druk kwamen te staan. En met in totaal bijna 3 procent minder bolbloemen, was dat op zijn minst jammer te noemen. Toch viel de prijsvorming van in totaal ruim 6 procent minder, niet eens echt tegen. Zeker ten opzichte van dezelfde verslagweek in 2004 is de prijsvorming beter. De prijzen liggen op hetzelfde niveau maar de aanvoer ligt ruim 6 procent hoger.De verwachting is dat volgende week de effecten van Valentijn echt merkbaar gaan worden op de klokken. De rozenprijzen trokken eind week 4 al aan, ondanks dat ook het bijna carnaval is. Hier komt bij dat ook Rusland de grenzen over twee weken weer openstelt. De inkoop daarvoor zal eind volgende week merkbaar moeten worden.

Afgelopen week werden 38 miljoen stuks tulpen op FloraHolland aangevoerd. Ten opzichte van dezelfde week van vorig jaar is dit een stijging van 16 procent, terwijl de prijsvorming nu met 0,12 een centje lager ligt. Ten opzichte van vorige week betekende het echter een daling van ruim een procent en daar zit best enige spanning voor volgende week. Een aantal broeiers zit net in de omschakeling van de broeierij naar de Hollandse bollen en dat betekende een lichte dip in de aanvoer. Volgende week komt de aanvoer nog meer op gang en het is te hopen dat de verschillende promotiecampagnes in Nederland, Engeland, Duitsland en Frankrijk de consument voldoende kunnen overtuigen.

Vorige week is op vestiging Rijnsburg, in vergelijking met dezelfde week vorig jaar, 3 procent meer stuks aangevoerd. Dit resulteerde in een gemiddelde prijs, die met 0,12 1 eurocent lager lag dan vorig jaar. Toch verdient ook nu het enorme verschil tussen aanvoerders de aandacht. Bij cultivars als 'Monte Carlo' lag de gemiddelde prijs op 0,12 terwijl bij een aantal aanvoerders 0,17-0,18 normaal was. 'Ad Rem' kende een gemiddelde prijs van 0,20 terwijl er ook 0,33 voor werd betaald.

Op vestiging Naaldwijk kende we wederom meer stuks voor de klok, nu wel met een kleine prijsdaling ten opzichte van vorige week. Er was sprake van 19 procent uitbreiding en een gemiddelde prijs van 0,121. Op de vestigingen Bleiswijk, Venlo en Eelde werden deze week flinke aanvoerstijgingen genoteerd tussen 15 en 30 procent. Het Bemiddelingsbureau kende een toename van 85 procent ten opzichte van vorig jaar, maar er werden minder stuks verhandeld dan vorige week. Een teken aan de wand dat de handel zich vooral even richtte op de dalende klokprijzen.

De lelies kenden een teleurstellende week, met uitzondering van de 'Longiflorum'.
Op vestiging Naaldwijk werd aan het begin van de week de prijsvorming gekenmerkt door een sterke prijsdaling. Van maandag op dinsdag daalde de prijs van gemiddeld 0,48 naar 0,39 om aan het eind van de week pas weer op te lopen naar 0,41. De gemiddelde weekprijs lag daarmee echter wel een dubbeltje lager dan vorige week met een uitbreiding van 10 procent. Aziaten noteerden de hele week gemiddeld rond 0,35 en ook dat lag dus 0,08 lager dan vorige week. De gemiddelde prijs van 'Oriëntals' liep in de loop van de week gelukkig weer op, maar kwam gemiddeld ook een dubbeltje lager uit bij een stijging van 8 procent. Op maandag 0,65 naar 0,71 op vrijdag. Vooral wit en de lichte sorteringen brachten goed geld op. Zo bracht de cutlivar 'Helvetia' vorige week gemiddeld 1,50 op. Ook de Longi liepen lekker in prijs op. Van 0,53 op maandag naar 0,62 op donderdag. Uitschieter was 'Worldshite' met gemiddeld 0,87.

Hippeastrum kende ook een prijsdaling van 0,10 ten opzichte van vorige week. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,54. Het aantal aangevoerde stuks van 800.000 stelen op FloraHolland betekenden een daling in stuks van 4 procent, maar een uitbreiding ten opzichte van vorig jaar van 12 procent. Op vestiging Rijnsburg bleef de prijs stabiel op 0,59 cent bij een uitbreiding van 8 procent ten opzichte van vorig jaar.

De narcissen kenden een stijgende markt. De gemiddelde prijs van de narcis met blad lag met 0,10 op een weer iets beter niveau bij een 11 procent lagere aanvoer ten opzichte van vorige week. Ten opzichte van vorig jaar een aanvoerdaling van maar liefst 19 procent en een prijsverbetering van 0,02 gemiddeld. Narcis zonder blad kende een aanzienlijke aanvoerdaling van 25 procent ten opzichte van vorige week. De gemiddelde prijs bleef stabiel op 0,03.

De snijhyacinten kenden een stijging van 10 procent op concernniveau aan stelen welke vooral op vestiging Naaldwijk werd gerealiseerd. De prijsvorming lag 0,01 beneden vorige week op 0,28. Op vestiging Rijnsburg weer 0,01 boven vorig jaar met een middenprijs van 0,28.

De irissen kenden bijna eenzelfde prijs als vorige week en zeker ten opzichte van vorig jaar. Op Naaldwijk was er een middenprijs van 0,12. Dat is een stuiver beter dan vorig jaar maar er komen dan ook 35 procent minder stuks. Ten opzichte van vorige week is de aanvoer 4 procent lager geweest.

De aanvoerders van bol-op-pot hebben goed gereageerd op de dalende markt, door behoorlijk minder aan te voeren deze week. Hierdoor is de prijsvorming ongeveer hetzelfde gebleven als in week drie. Een uitzondering zijn de Hippeastrum (Amaryllis) op pot. Vooral de planten met één steel werden matig gewaardeerd. Hyacinten met drie bollen op de pot zijn rond de 0,90 van eigenaar gewisseld. De hyacint met één bol op de pot rond de 0,40. Narcissen en Muscari potmaat 9cm, hebben het, zoals de voorgaande weken, moeilijk. De narcis in een pot van 9 cm brengt op het moment ongeveer 0,35 op. De Muscari met potmaat 9cm rond de 0,45.


---