Ingezonden persbericht
Persbericht Algemene Vereniging Schoolleiders
31 januari 2005
Halfhartig parlement betuttelt primair onderwijs
De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) is verbijsterd over de manier waarop de Tweede Kamer de afgelopen dagen over de invoering van lumpsum financiering in het primair onderwijs sprak. Waar de kamer enerzijds voor deregulering en autonomievergroting pleit, voert zij bij verdere wetgeving onmiddellijk de regeldruk en landelijke betutteling weer op. Een aantal politieke partijen lijkt het spoor volledig biister. De AVS waarschuwt dat het onderwijs geen begrip zal hebben voor het stemmen tegen een gehele wet op grond van betuttelingsdrift op een van de randvoorwaarden. Zij roept de politiek op hoofd- en bijzaken te scheiden bij de stemmingen op dinsdag 1 februari.
Het parlement bepleitte tót vorige week dat het onderwijs meer autonoom moet kunnen handelen, meer zelfstandigheid moet krijgen en meer gezien moet worden als een volwassen professionele sector. Daartoe gaat ook de financieringssystematiek veranderen en wordt lumpsumbekostiging ingevoerd, wat onder andere inhoudt dat het management in het primair onderwijs niet meer in detail alles tot achter de komma via regelgeving krijgt voorgeschreven. Met deze systematiek kunnen scholen daadwerkelijk zelf beleid maken.
Des te meer verbijsterend is het dat met name de oppositie in de Tweede Kamer het debat de afgelopen dagen niet voerde over de invoering van lumpsum in het primair onderwijs, maar vooral over de medezeggenschap. De AVS vindt een goed geregelde medezeggenschap een belangrijke randvoorwaarde bij de invoering van lumpsum. Maar de onder leiding van de kamerleden Hamer (PvdA), Kraneveldt (LPF) en Vergeer (SP) ingediende amendementen beletten de scholen nou juist om te komen tot een volwassen eigen bedrijfsvoering. Zij willen nog steeds het hoe in plaats van het wat regelen. De PvdA maakt het erg bont, door voor te stellen de facilitering van de medezeggenschap te regelen in een landelijk convenant tussen besturenorganisaties en ouderorganisaties en vervolgens in het managementstatuut op te nemen. Deze partij wil kennelijk ook nog dat het managementstatuut door de landelijke organisaties, en niet op de werkvloer wordt vastgesteld. Over autonomievergroting en deregulering gesproken!
Onverteerbaar voor de AVS is ook de eis van de oppositie om ouders en personeel een instemmingsrecht te verlenen op de begroting van de school. Schoolleiders en bestuurders kunnen zo immers geen verantwoordelijkheid dragen over de inzet van de middelen.
Het dreigement van de oppositie dat zij tegen de wet invoering lumpsum zal stemmen als de amendementen niet worden uitgevoerd gijzelt de hele sector, omdat een belangrijke operatie als lumpsum recht heeft op een breed gedragen politiek besluit. Zo gaan we niet met elkaar om!
De AVS roept alle partijen in de Tweede Kamer op om zich te realiseren dat de gehele sector primair onderwijs dringend wacht op de invoering van de nieuwe financiering, dat onze sector de politiek graag als betrouwbare partner ziet die zich houdt aan de uitgangspunten van autonomievergroting en deregulering, dat onze sector geen enkel begrip zal hebben voor het stemmen tegen een gehele wet die dit mogelijk maakt op grond van betuttelingsdrift op een van de randvoorwaarden en dat onze sector erop rekent dat de wet met brede instemming van de Kamer wordt aangenomen. Dit alles natuurlijk met respect voor de rechten en plichten van elke politieke partij, maar ook met een beroep op het scheiden van hoofd en bijzaken. En met rekenschap ten aanzien van consequent handelen. Wij rekenen op een betrouwbare overheid bij de stemmingen over deze zaak op dinsdag 1 februari.
Noot voor de redactie,