Gemeente Papendrecht

Tijdelijk baggerdepot in park Noordhoekse Wiel

In park Noordhoekse Wiel wordt momenteel een tweede, tijdelijk baggerdepot aangelegd op de locatie van het voormalige puttingveld. Papendrecht is rijk aan water. Naast hoofdwatergangen - in beheer bij het Waterschap Rivierenland - zijn vele kilometers watergang eigendom van en in beheer bij de gemeente. Jaarlijks worden beheersmaatregelen uitgevoerd, zoals maaien van de oevers, verwijderen van kroos, andere waterplanten en drijfvuil.

Om de zeven tot twaalf jaar worden alle watergangen daarnaast gebaggerd om de doorstroming te waarborgen en de waterkwaliteit te verbeteren. Voordat een watergang wordt gebaggerd, wordt eerst de kwaliteit van de bagger onderzocht. Verontreinigde bagger wordt afgevoerd naar de Slufter in Rotterdam. Schone bagger wordt ter plaatse verwerkt in de oever van de watergang of in een (tijdelijk) baggerdepot.

Een tijdelijk baggerdepot wordt aangelegd door om een stuk grasland een wal aan te leggen. Daarbinnen wordt de bagger gestort. Na een half jaar is de bagger voldoende gerijpt om te worden omgespit. Weer een half jaar later wordt de wal vermengd met de bagger en wordt het grasveld opnieuw aangelegd en ingezaaid.

Met het oog op de geringe ruimte in Papendrecht, worden dergelijke depots aangelegd op locaties die zo min mogelijk overlast veroorzaken voor bewoners en passanten. Tevens wordt rekening gehouden met zgn. natuurwaarden, maar ook met ondergrondse kabels en leidingen en veiligheid.

Momenteel zijn er tijdelijke depots naast het Molenpad en een klein, tijdelijk depot in het park Noordhoekse Wiel.

Daarnaast wordt dus nu een tweede tijdelijk baggerdepot aangelegd in park Noordhoekse Wiel. Dit tijdelijke depot op het voormalige puttingveld, wordt in februari gevuld. Doordat rondom het depot een watergang loopt, is dat deel van het terrein tijdelijk niet toegankelijk. Recreanten kunnen wel gebruik maken van het grasveld ten westen van het puttingveld. Eind 2005, begin 2006 is het grasveld weer toegankelijk voor recreanten en is de kwaliteit van het grasveld beter dan voorheen.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij de medewerkers Groen en water van de gemeente via het algemene telefoonnummer 6418911.

Bewonerscontactavond 1 februari 2005

Op dinsdag 1 februari is er, zoals elke eerste dinsdag van de maand, bewonerscontactavond in de hal van het gemeentehuis. Van 19.00 tot 20.00 uur zijn alle inwoners van Papendrecht van harte welkom om mee te praten en mee te denken aan verbetering van hun wijk.

De maandelijkse bewonerscontactavond blijkt in een behoefte te voorzien. Bewoners van de verschillende Papendrechtse wijken brengen elkaar op ideeën over de aanpak van wijkgebonden problemen. Op de bewonerscontactavond zijn de wijkcoördinator, de wijkagent en leden van de vier Wijkplatforms in Papendrecht aanwezig. Ook zijn tijdens de bewonerscontactavond andere medewerkers van de gemeente, de wethouder wijkgericht werken en een vertegenwoordiger van de woningstichting aanwezig. Dinsdag 1 februari zijn leden van het college van burgemeester en wethouders aanwezig om met inwoners van gedachten te wisselen over wijkgerichte zaken. Aansluitend op de avond volgt een bijeenkomst van het college met de besturen van de wijkplatforms en leden van de Werkgroep Wijkgericht Werken. Deze werkgroep is in december 2004 uitgebreid met vertegenwoordigers van alle vier de wijken van Papendrecht.

Gladheidbestrijding: gezamenlijke verantwoordelijkheid

Jaarlijks zetten medewerkers van de gemeente zich in bij de bestrijding van gladheid. Ondanks het belang van snelle actie op dit gebied zijn de medewerkers niet in staat om overal tegelijk te zijn.

Om de gladheidbestrijding efficiënt te laten verlopen, wordt een prioriteitenlijst gebruikt waarin de volgorde van de te strooien routes is vastgelegd. Die ziet er als volgt uit:


1 doorgaande wegen en busroutes


2 wijkontsluitingswegen


3 wijkontsluitende paden en schoolfietspaden


4 belangrijke woonstraten


5 overige fietspaden


6 voetgangersgebieden nabij openbare gebouwen en markt.

Juist omdat de gladheidbestrijders niet overal direct ter plekke kunnen zijn, wordt een beroep gedaan op inwoners om zich bij gladheid aan de weersomstandigheden aan te passen. Ook wordt gevraagd in voorkomende gevallen de eigen stoep sneeuw- en ijsvrij te houden en zonodig anderen (die daartoe zelf niet in staat zijn) behulpzaam te zijn. Strooizout is tegen kostprijs ( 7,50 per zak van 25 kilo) te koop op de gemeentewerf.

Door een efficiënte route te volgen hebben de gemeentelijke medewerkers normaal gesproken binnen 2 à 2,5 uur gladheid op de belangrijkste plaatsen in de gehele gemeente Papendrecht bestreden. Minder belangrijke woonstraten worden alleen behandeld bij langdurige gladheid of bij ijsvorming. Vanwege doelmatigheid en uit milieuoverwegingen worden woonerven en voetpaden niet gestrooid.

Tijdelijke afsluiting fietspad Molenpad

Het fietspad langs het Molenpad (paralllel aan de A15) is van zaterdag 12 tot en met maandag 21 februari afgesloten. Fietsers worden omgeleid via de Burgemeester Keijzerweg, Molenlaan en Wieklaan. De omleiding wordt aangegeven met verkeersborden.

De tijdelijke afsluiting is nodig om bij de aanleg van de Betuweroute een kabel onder de A15 door te trekken naar een onderstation in Graafstroom.

Noot voor de pers: eventuele vragen kunt u richten aan Maurits Harting (projectvoorlichter Betuweroute), telefoonnummer 0180-645811.